Τα Μονοπάτια της Ελλάδας

Η πρότασή σας:

Μονοπάτι του Μπίλιοβο

Περιγραφή:

Το μονοπάτι αρχίζει από τα περίχωρα των Σωτηριανίκων Αβίας και μετά από μία θαυμάσιου κάλλους διαδρομή μέσα από μία κατακόρυφη χαράδρα τελειώνει στα Αλτομιρά.

Είναι εύκολα προσβάσιμο αφού μέχρι την αρχή του μονοπατιού πηγαίνει δρόμος.

Υπάρχουν επίσης και ταμπέλες. ο χρόνος που χρειάζεται για να το διασχίσεις είναι περίπου 2-3 ώρες και ειναι και σχετικά εύκολο(2.5).
Η καταλληλοτερη εποχή είναι η άνοιξη να μην έχει ούτε κρύο ούτε ζέστη.

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή απο το mani.org: Το 1904 άρχισε η κατασκευή του δρόμου Σωτηριάνικα - Αλτομιρά με λιθόστρωτο (καλντερίμι) που είναι το καλύτερο της περιοχής και ίσως από τα καλύτερα της χώρας.

Έχει 75 στροφές που από αυτές οι 40 είναι κατασκευασμένες με φανταστική καλαισθησία.

Κάποιος που γνωρίζει από πέτρα ίσως το χαρακτήριζε τεχνικό αλλά και αρχιτεκτονικό δημιούργημα.

Οι τριάντα στροφές είναι κατασκευασμένες σε κλίση εδάφους εβδομήντα τοις εκατό περίπου. Το σημείο αυτό είναι το ονομαστό, για την εποχή, Μπίλιοβο.

Όποιος ανέβει τον δρόμο αυτόν αισθάνεται δέος από την ανάβαση και τη θέα του τοπίου.

Παρόλο που έχει εγκαταλειφθεί διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Ειδικότερα από τη θέση Ρίζα έως το Κάτω Ραχούλι, όπως λέγεται αυτό το σημείο, δεν έχει υποστεί καμμία φθορά.

Από τις λίγες πληροφορίες που συγκεντρώσαμε βρίσκουμε ότι την χάραξη των σαράντα στροφών έκανε ο Μηχανικός της εποχής εκείνης Παναγιώτης Αφεντάκης και κατασκευαστές εργολάβοι ήταν τα αδέλφια Νικόλαος και Στασινός Σταυριανέας από τα Σωτηριάνικα.

Οι πέτρες που έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο για τις ξερολιθιές όσο και για το στρώσιμο του δρόμου είναι σχεδόν όλες πελεκημένες με τα εργαλεία της εποχής σφυρί και καλέμι.

Νομός: Ν. Μεσσηνίας

Περιοχή: Μάνη, από τα \σωτηριάνικα προς τα Αλτομιρά

Καταχωρητής: Νικόλαος Καραγκούνης

Φωτογραφίες:

Σχόλια:

Pipis 6/8/2008 10:53:10 πμ > Nai giati mono sthn ellada egkataleipoume oti pio omorfo klhronomoume! Anti na to aksiopoihsoume h estw na to ekmetalleutoume touristika...to afhnoume sthn moira tou! Gia koitaxte to e8niko parko sthn amerikh ti aksiopoihsh exei perasei(k posoi xiliades touristes erxonte ton xrono) Alla emeis tetoia merh ta protimame na ta kanoume xwmateres... Alla otan exeis Zaxopoulous se tetoies kairies 8eseis...ti perimeneis...???

fOTIS 4/8/2008 3:29:44 μμ > Παρόλο που έχει εγκαταλειφθεί διατηρείται σε καλή κατάσταση, αλλά είναι δυνατόν να εγκαταλείπονται τέτοιου είδους θησαυροί, τέτοιος πλούτος?

Στα μονοπάτια της Ελλάδας που Αγαπάμε

Oι δικές σας προτάσεις

ΟΣΚΟΒΡΥΣΗ  ΜΕΣΟΡΟΠΗΣΜουντακι Βερμίουαγ.γεωργιος

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο με όλες τις προτάσεις που αναρτήθηκαν στο site σε μορφή pdf (μέγεθος αρχείου 32 MB)