Τα Μονοπάτια της Ελλάδας

Η πρότασή σας:

μονοπάτι Καστάνιτσας-Πραστού (Αρκαδίας)

Περιγραφή:

Μονοπάτι Καστάνιτσας - Πραστού.

Μοναδική εμπειρία απόδρασης για όλους.
 
Στο τέλος του 2006 το Δασαρχείο Κυνουρίας ολοκλήρωσε τις εργασίες συντήρησης και διάνοιξης του μονοπατιού από Καστάνιτσα έως Πραστό μέσω του φαραγγιού της Μαζιάς .

Ήταν ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ μέσω του προγράμματος ΕΠΕΡ και στα πλαίσια των παρεμβάσεων που προβλέπονται από το Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα – Μουστού.

Το συγκεκριμένο μονοπάτι για εκατοντάδες χρόνια αποτελούσε τον σημαντικότερο δρόμο επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο τσακονοχώρια του Πάρνωνα και μέχρι την δεκαετία του 1970, που άρχισαν να διανοίγονται οι αμαξιτοί δρόμοι, ήταν ο κρίκος επικοινωνίας για οικονομικές , κοινωνικές και πολιτιστικές συναλλαγές και ανταλλαγές ανάμεσα στους κατοίκους των δύο χωριών .

Με το πέρασμα των χρόνων και με την αλλαγή των καθημερινών δεδομένων επικοινωνίας το μονοπάτι έκλεισε και έπαψε πια να χρησιμοποιείται.

Τα τελευταία όμως χρόνια σε ολόκληρη τη χώρα και στην περιοχή μας άρχισε να εμφανίζεται ένα άλλο είδους τουρισμού – ο εναλλακτικός τουρισμός – που μοναδικό σκοπό έχει να ξαναφέρει τον άνθρωπο κοντά στην φύση.

Οι πολλοί ορειβατικοί αλλά και οι περιπατητικοί Σύλλογοι που επισκέπτονται την περιοχή έδωσαν το ερέθισμα και μέσα από σωστό προγραμματισμό έγινε δυνατή η συντήρηση και η διάνοιξη του μονοπατιού αυτού.

Κόπηκαν οι θάμνοι και οι κλάρες των δένδρων που είχαν κλείσει το μονοπάτι, απομακρύνθηκαν οι πέτρες και τα χώματα σε αρκετά σημεία, τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες αλλά και ξύλινα παγκάκια κατά μήκος όλου του μονοπατιού που το μήκος του φτάνει τα 4,5 χλμ. .

Φτιάχτηκαν και μικρά πέτρινα σκαλοπάτια όπου το έδαφος ήταν απότομο ενώ σε δύο – τρία σημεία διαμορφώθηκαν χώροι για ξεκούραση αλλά και παρατήρηση της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας που η φύση δώρισε απλόχερα στην περιοχή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ευρύτερη περιοχή της Μαζιάς έχει κηρυχθεί από το Δασαρχείο Κυνουρίας και τον Κυνηγετικό Σύλλογο ¶στρους ως καταφύγιο θηραμάτων.

Μία σημαντική απόφαση που έδωσε την δυνατότητα να πολλαπλασιαστούν πολλά είδη πουλιών, ερπετών και ζώων και αρκεί να αναφέρουμε ότι στην περιοχή βρήκαν καταφύγιο και πολλαπλασιάσθηκαν και άγρια ζαρκάδια και σήμερα ο αριθμός τους ξεπερνάει τα 60 – 70.

Σημαντική είναι και η χλωρίδα μια και πέρα από την καστανιά, το έλατο, το κέδρο , τα δεκάδες είδη θάμνων και φυτών, υπάρχουν πολλά σπάνια βότανα για τα οποία υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για έρευνα από την Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών αλλά και από ξένα Πανεπιστήμια.

Επίσης στην περιοχή υπάρχουν σημαντικά κτίσματα όπως νερόμυλοι, παλιές αγροικίες αλλά και το ιστορικό Μοναστήρι της Κοντολινάς.

Εκείνο όμως που είναι μοναδικό με απίστευτες κρυμμένες ομορφιές είναι το φαράγγι της Μαζιάς που ξεκινάει από την περιοχή της Κοντολινάς και φτάνει μέχρι τα Διπόταμα.

Το συντηρημένο μονοπάτι Καστάνιτσας – Πραστού εγκαινίασαν στις 4 Μαρτίου 2007 ο Σύλλογος Πεζοπόρων Τυρού με συμμετοχή 80 πεζοπόρων.

Μέχρι σήμερα εκατοντάδες πεζοπόροι έχουν διαβεί το μονοπάτι και έχουν αποκτήσει μια μοναδική εμπειρία.

Η διαδρομή του μονοπατιού που ξεκινάει από την περιοχή Αγιώργη, ένα περίπου χιλιόμετρο πάνω από την Καστάνιτσα, διασχίζει στην αρχή του τμήμα του καστανεώνα και στη συνέχεια τμήματος δάσους με έλατα και κέδρα και κατηφορίζοντας φτάνει στο φαράγγι της Μαζιάς .

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά νερά αλλά και μισογκρεμισμένοι νερόμυλοι ενώ η συνέχεια του μονοπατιού γίνεται μέσα από θάμνους για να φτάσει στο τέλος του στο Ιστορικό Πραστό με την ιδιαίτερη μεσαιωνική του αρχιτεκτονική.

Η συνολική διαδρομή χρονικά είναι περίπου με την επιστροφή 4,5 ώρες και όσοι μέχρι σήμερα το περπάτησαν έμειναν κατενθουσιασμένοι.

Είναι μια άλλη πρόταση για αλλαγή του καθημερινού τρόπου ζωής που τουλάχιστον αξίζει το κόπο να το διαβούμε.

Και να θυμόμαστε πάντα ότι στην φύση αφήνουμε μόνο τις πατημασιές μας και παίρνουμε μόνο φωτογραφίες.

πληροφορίες : Σωτήρης Λάτσης 6974 555108

Νομός: Ν. Αρκαδίας

Περιοχή: Επαρχία Κυνουρίας-Δήμος Β. Κυνουρίας

Καταχωρητής: EYΓΕΝΙΑ XΑΡΜΑΝΤΑ

Φωτογραφίες:

Σχόλια:

Στα μονοπάτια της Ελλάδας που Αγαπάμε

Oι δικές σας προτάσεις

ΟΣΚΟΒΡΥΣΗ  ΜΕΣΟΡΟΠΗΣΜουντακι Βερμίουαγ.γεωργιος

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο με όλες τις προτάσεις που αναρτήθηκαν στο site σε μορφή pdf (μέγεθος αρχείου 32 MB)