Τα Μονοπάτια της Ελλάδας

Η πρότασή σας:

Φαραγγι Ενιπεα

Περιγραφή:

Από την περιοχή Μύλοι στο Λιτόχωρο ξεκινάει το φαράγγι του Ενιπέα και ακολουθεί το μονοπάτι Ε4, το οποίο καταλήγει στα Πριόνια σε υψόμετρο 1100 μέτρα μετά από περίπου 12 χιλιόμετρα.

Το μονοπάτι είναι πολύ καλό στη χάραξη και η διαδρομή πανέμορφη μέσα από πυκνή βλάστηση δάσους οξιάς και δίπλα από την κοίτη του ποταμού Ενιπέα του οποίου το μονοπάτι διασχίζει πάνω απο 7 ξύλινα γεφύρια.

Η διαδρομή περνάει από μία χαραχτηριστική ανοιχτή σπηλιά με πηγή, το Αγίασμα όπως επίσης και από το μοναστήρι του Αγ.Διονυσίου για να καταλήξει στα Πριόνια όπου και υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος για επιστροφή στο Λιτόχωρο.

Εναλλακτικά η επιστροφή μπορεί να γίνει απο το ίδιο μονοπάτι.

Για την ανάβαση και ανάλογα με τη φυσική κατάσταση του καθενός και τον αριθμό των στάσεων θα χρειαστούν 3,5 με 5 ωρες.

Η διαδρομή κινείται άλλοτε σε χωμάτινο μονοπάτι και άλλοτε πάνω σε σπασμένη και θρυμματισμένη πέτρα με βαθμό δυσκολίας 2 κυρίως λόγω των έντονων ανηφοροκατήφορων.

Όλες τις εποχές η διαδρομή είναι εξίσου όμορφη.

Καλό είναι η εκκίνηση να γίνει νωρίς το πρωί ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες προβλέψεις ακόμα και για κάποια έκτακτη ανάγκη.

Κινητά δεν πιάνουν αλλά συνήθως η διασταύρωση με  άλλους πεζοπόρους είναι συχνή.

Το νερό στη διαδρομή είναι πόσιμο.

Την πρώτη Κυριακά κάθε Δεκεμβρίου πραγματοποιείται αγώνας ορεινού τρεξίματος 25 χιλιομέτρων στο μονοπάτι Λιτόχωρο-Πριόνια-Λιτόχωρο καθώς επίσης το μονοπάτι αποτελεί και τα 13 τελευταία χιλιομετρα του Olympus Marathon.

Παρακαλούνται οι επισκέπτες να σεβαστούν την περιοχή και να την προστατέψουν.

Ας μην αφήσουν κανένα "αναμνηστικό" σκουπίδι ενώ αν δουν κάποιο ας το περιμαζέψουν αφήνοντας το τοπίο ακριβώς όπως του αξίζει.

Νομός: Ν. Πιερίας

Περιοχή: Ολυμπος

Καταχωρητής: Σταύρος Χασαπίδης

Σχόλια:

Στα μονοπάτια της Ελλάδας που Αγαπάμε

Oι δικές σας προτάσεις

ΟΣΚΟΒΡΥΣΗ  ΜΕΣΟΡΟΠΗΣΜουντακι Βερμίουαγ.γεωργιος

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο με όλες τις προτάσεις που αναρτήθηκαν στο site σε μορφή pdf (μέγεθος αρχείου 32 MB)