Τα Μονοπάτια της Ελλάδας

Η πρότασή σας:

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΣ ΦΑΡΟ ΑΠΟΛΥΤΑΡΑΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Περιγραφή:
Το μικρό και σχετικά απομακρυσμένο νησί των Αντικυθήρων βρίσκεται σε απόσταση 2 ωρών από τα Κύθηρα και 2 ωρών από την Κρήτη, ανήκει δε διοικητικά στο Νομό Αττικής και αποτελεί τμήμα της Επαρχίας Κυθήρων.

Το χειμώνα κατοικείται από 30 κατοίκους και το καλοκαίρι ο πληθυσμός αγγίζει τους 500.

Λόγω των έργων υποδομής που έγιναν την τελευταία δεκαετία, πολλοί Αντικυθήριοι της Αθήνας αλλά και του εξωτερικού (Αυστραλία, Αμερική) επισκευάζουν τα σπίτια τους με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ενδιαφέρον για το νησί.

Τα Αντικύθηρα διαθέτουν μόνον 3 παραλίες, ωστόσο είναι ένα νησί κατά βάση ορεινό και περιβαλλοντικά προστατευμένο (ακόμα!).

Στο νησί έχει κατασκευαστεί εδώ και μερικά χρόνια ο πρώτος στην Ελλάδα και ένας από τους σημαντικότερους στην Ευρώπη Ορνιθολογικός Σταθμός (ο σταθμός θα εγκαινιαστεί επίσημα στις 3/9/08 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, σχετικά στο site: http://www.ornithologiki.gr/gr/osa/index.php).

Παράλληλα, από το 2000 πραγματοποιούνται στα Αντικύθηρα αρχαιολογικές ανασκαφές, στην περιοχή της αρχαίας Αίγιλας, μιας πολύ καλά διατηρημένης πόλης του 4ου αιώνα π.Χ., με αξιόλογα ευρήματα.

Ωστόσο, το νησί έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό διότι εδώ (στο θαλάσσιο χώρο) βρέθηκαν το 1900 ο Έφηβος των Αντικυθήρων και περιβόητος Αστρολάβος.

Το γεγονός ότι μέχρι το 1985 δεν υπήρχαν αμαξωτοί δρόμοι στα Αντικύθηρα συνετέλεσε ώστε να διατηρηθούν σε πολύ καλή κατάσταση όλα σχεδόν τα μονοπάτια του νησιόύ, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα από κατοίκους και επισκέπτες.

Ίσως το διασημότερο μονοπάτι του νησιού είναι αυτό που οδηγεί στον Φάρο της Απολυτάρας, στα νότια του νησιού.

Ο Φάρος της Απολυτάρας, ένας από τους ομορφότερους και σημαντικότερους παραδοσιακούς πέτρινους φάρους της Ελλάδας, αποτελεί αρχιοτεκτονικό κόσμημα για το νησί.

Κατασκευάστηκε το 1929 και εποπτευόταν από Φαροφύλακες μέχρι τη δεκαετία του 80.

Μετά από 20 χρόνια ερήμωσης και εγκατάλειψης η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού αποφάσισε να επανδρώσει ξανά το Φάρο το 2004 στέλνοντας πάλι 2 Φαροφύλακες, οι οποίοι, ωστόσο, αποχώρησαν πριν λίγους μήνες.

Πάρα πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού πραγματοποιούν επίσκεψη στο Φάρο, περπατώντας σε ένα από τα 2 μονοπάτια που υπάρχουν.

Το ένα ξεκινάει από την περιοχή "Διακούλι" και είναι μήκους περίπου 3 χλμ.

Το δεύτερο ξεκινάει από τον οικισμό Κατσανεβιανά και είναι μήκους περίπου 3χλμ.

Και τα 2 μονοπάτια χρησιμοποιούνταί επι δεκαετίες διότι δεν υπάρχει αμαξωτός δρόμος που να οδηγεί στον Φάρο.

Ο περιπατητής έχει τη δυνατότητα να περπατήσει είτε δίπλα στη θάλασσα (από το μονοπάτι που ξεκινάει από τον οικισμό Κατσανεβιανά) είτε από την ενδοχώρα (από το άλλο μονοπάτι). Η βλάστηση είναι θαμνώδης (σκίνοι, θυμάρι), ενώ πριν φτάσει στο Φάρο υπάρχουν κέδροι.

Η θέα από το σημείο "Γκρεμνάρα" κόβει την ανάσα. Ένας απότομος γκρεμός που οδηγεί στη θάλασσα βρίσκεται ακριβώς στα δεξιά του μονοπατιού, μετά την περιοχή Διακούλι. Και από τα δύο μονοπάτια, ο βαθμός δυσκολίας δεν είναι μεγάλος (2-3), ενώ όλες οι εποχές είναι κατάλληλες (πλην του χειμώνα).

Η απόσταση από την αρχή των μονοπατιών μέχρι τον Φάρο (όπου μπορεί κάποιος να κάνει μπάνιο σε έναν μικρό όρμο που υπάρχει εκεί) είναι περίπου 2 ώρες.

Νομός: Ν. Αττικής - Κύθηρα

Περιοχή: ΝΗΣΟΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

Καταχωρητής: ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ

Φωτογραφίες:

Σχόλια:

Στα μονοπάτια της Ελλάδας που Αγαπάμε

Oι δικές σας προτάσεις

ΟΣΚΟΒΡΥΣΗ  ΜΕΣΟΡΟΠΗΣΜουντακι Βερμίουαγ.γεωργιος

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο με όλες τις προτάσεις που αναρτήθηκαν στο site σε μορφή pdf (μέγεθος αρχείου 32 MB)