Τα Μονοπάτια της Ελλάδας

Η πρότασή σας:

ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟΥ

Περιγραφή:
Πόσο ωραίοι είναι οι ήχοι της φύσης στο ξύπνημά της, λίγο πριν βγει ο ήλιος στο βουνό;

Το φαράγγι του Σκεπασμένου βρίσκεται στο Βελβεντό Κοζάνης.

Αρχέγονες πηγές κατεβαίνουν το βουνό και δροσίζουν την άγρια τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου.

Η αρχή του, ενα εκκλησάκι ιδιαίτερα φιλόξενο πάνω απο το χωριό, στο οποίο φτάνει κανείς εύκολα με αυτοκίνητο, ακολουθώντας την περιφερειακή οδό και τη σημανση ή απλά ρωτώντας κάποιον χωρικό.

Στη συνέχεια, ένα μονοπάτι πεζών με πανέμορφη θέα στη λίμνη, οδηγεί στην αρχή της περιπέτειας, σ' ένα χωρο διαμορφωμένο για τους εκδρομείς (ξύλινοι πάγκοι και τραπέζια).

Από εκεί και πέρα λοιπόν αρχίζει η ανάβαση στο βουνο,σ ένα τοπίο όπου........ η λίμνη υποδέχεται τον καταρράκτη ή ο καταρράκτης την λίμνη;

Θα το μάθουν μόνο οι πολύ τολμηροί, όσοι δηλαδή καταφέρουν και ανέβουν ακόμη πιο ψηλά απο εκεί που οδηγούν τα ειδικά συρματόσχοινα τα οποία υποβοηθούν την ανάβαση και φτάνουν μέχρις ορισμένου σημείου.

Από εκεί και πανω το τοπίο αγριεύει και χρειάζεται κανείς αν όχι ορειβατικό εξοπλισμό, στοιχειώδεις γνώσεις ανάβασης η και.........αναρρίχησης!!!

Πρόκειται για μονοπάτι κλιμακωτής δυσκολίας (όσο πιο ψηλά-τόσο πιο δύσκολα) και η διαδρομή μπορεί να διαρκέσει 2-5 ώρες, ανάλογα τις στάσεις οι οποίες αναμένονται αρκετές για τον θαυμασμό του τοπίου.

Η καταλληλότερη εποχή ειναι αρχές Άνοιξης, στο πρώτο πρασίνισμα της φύσης όπου και το νερό είναι αρκετό λόγω του χειμώνα, κάνοντας τους καταρράκτες ακόμη πιο εντυπωσιακούς αλλα και τις λίμνες πιο γεμάτες.

Στη μέση της διαδρομής περίπου, υπάρχει μια μικρή σπηλιά, κάτι σαν εσοχή στο βράχο στην οποία έβρισκαν καταφύγιο αντάρτες.

Ωστόσο δεν υπάρχει κάτι που να καταμαρτυρεί την παρουσία τους.

Επίσης σε κάποιο σημείο εύκολα προσβάσιμο υπάρχει μια "νεροφαγιά", σε ένα μεγάλο κομμάτι βράχου πάνω στον οποίο πέφτει σαν απο πάντα ενας καταρράκτης...

Στο σημείο αυτό λοιπόν,σαν σπουδαίος αρχιτέκτονας, η φυση δημιούργησε μια φυσική μπανιέρα, η οποία απέκτησε ιστορική αξία, όταν μέσα σ' αυτή λούστηκε τη δροσιά του βουνού ο υπογράφων του κειμένου!!! :-))))

Καλή πεζοπορία!!!

Νομός: Ν. Κοζάνης

Περιοχή: ΒΕΛΒΕΝΤΟ

Καταχωρητής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΤΙΑΚΗΣ

Φωτογραφίες:

Σχόλια:

Στα μονοπάτια της Ελλάδας που Αγαπάμε

Oι δικές σας προτάσεις

ΟΣΚΟΒΡΥΣΗ  ΜΕΣΟΡΟΠΗΣΜουντακι Βερμίουαγ.γεωργιος

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο με όλες τις προτάσεις που αναρτήθηκαν στο site σε μορφή pdf (μέγεθος αρχείου 32 MB)