Τα Μονοπάτια της Ελλάδας

Η πρότασή σας:

Στενά Νέστου

Περιγραφή: Από το κέντρο του χωριού Κομνηνά ακολουθούμε το ασφαλτόδρομο που οδηγεί στο επάνω οικισμό του χωριού. Μετά τα τελευταία σπίτια του χωριού ο δρόμος γίνεται χωματόδρομος. Μόλις φτάσουμε στη ρεματιά συναντάμε την αρχή του μονοπατιού που έχει πινακίδα αριστερά. Το πλακόστρωτο και ευδιάκριτο μονοπάτι οδηγεί μετά από ώρα ανοδική πορεία στον ερειπωμένο οικισμό Κρωμνικό στα 500 μ. υψόμετρο. Για να φτάσουμε στο ποταμό Νέστο διασχίζουμε τα λιβάδια του οικισμού, ευθεία μπροστά μας, περνώντας δίπλα από το μισογκρεμισμένο σχολείο. Περνάμε από ένα μεγάλο πηγάδι και χαμηλότερα δίπλα από την βρύση που δεν έχει νερό όλο το χρόνο. Μετά τη βρύση, συναντάμε το καλντερίμι (παλιό καλοδιατηρημένο μονοπάτι) που συνεχώς κατηφορίζει. Σε περίπου μισή ώρα από το Κρωμνικό, βλέπουμε στα δεξιά μας το Νέστο. Το μονοπάτι κάνει ένα μεγάλο Ζήτα και γίνεται δύσβατο εξαιτίας της βλάστησης από πουρνάρια. Μόλις πέσουμε σε υψόμετρο περίπου 50 μέτρα πάνω από το ποτάμι το μονοπάτι σχεδόν χάνεται και συνεχίζουμε ευθεία προς τις σιδηροδρομικές γραμμές του τρένου. Στο σημείο συνάντησης με τις γραμμές υπάρχει ξύλινη πινακίδα με κατεύθυνση το κεντρικό μονοπάτι προς Γαλάνη, το οποίο συναντάμε πλάι στο ποτάμι στα 200 μέτρα πιο μπροστά. Εδώ υπάρχει πινακίδα και δεξιά στα 2 χλμ. υπάρχει πηγή. Εμείς ακολουθούμε το ευδιάκριτο μονοπάτι προς τα αριστερά και σε 4 χλμ. φτάνουμε στο πάρκινγκ στο χωριό Γαλάνη. Αυτό είναι και το πιο όμορφο τμήμα το μονοπατιού. Το κλασικό μονοπάτι των στενών του Νέστου. Ο χρόνος που απαιτείται για τη διάσχιση είναι περίπου 5 ώρες. Προσοχή! Αν ακολουθείτε την αντίθετη φορά είναι πιο δύσκολο να βρείτε το σωστό δρόμο. ΓιΥ αυτό μόλις φτάσετε στις γραμμές κατευθυνθείτε στην πινακίδα, και συνεχίστε πίσω της και κάθετα στις γραμμές του τραίνου. Βαθμός δυσκολίας 2 μέτριας δυσκολίας σε κάποια σημέια. Καταλληλότερη εποχή είναι την άνοιξη. Βαδίζουμε δίπλα σε σιδεροδρομικές γραμμές, που διασχίζει πάνω από 20 σπήλαια. Τα έργα τα έφτιαξαν Γάλλοι μηχανική.

Νομός: Ν. Ξάνθης

Περιοχή: Χωριό Τοξότες

Καταχωρητής: Θεόδωρος Λαζαρίδης

Φωτογραφίες:

Σχόλια:

Giorgos 28/8/2008 4:52:32 πμ > TO PIO OMORFO MONOPATI HARMA O

Theo 12/8/2008 5:12:05 μμ > Το ποιο όμορφο μονοπάτι της Ελλάδας, ελάτε στις γιορτές Νέστου, στις 23 και 24 Αυγούστου στην Γαλάνη στις όχθες του ποταμού Νέστου.

Στυλιανός 29/7/2008 2:18:56 μμ > Την έχω κάνει την διαδρομή Νοέμβριο και είναι φανταστική.

ΦΥΣΗ 13/7/2008 6:17:23 μμ > ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΗ ΦΥΣΗ

ΝΙΚΟΛΑΣ 13/7/2008 6:16:37 μμ > ΜΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΜΙΑ ΜΗΛΙΑ ΜΙΑ ΑΧΛΑΔΙΑ ΜΙΑ ΒΑΛΑΝΙΔΙΑ........................ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΗ ΥΠΟΓΡΑΓΗ Η ΦΥΣΗ

nikolas 12/7/2008 5:13:35 μμ > Η ΦΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ

nikolas 12/7/2008 5:12:43 μμ > auti einai politimi klironomia mas prostatepse tin

nikolas 12/7/2008 5:11:41 μμ > mou aresi 8elo na kanw kai egw auti tin diadromi to sempemvri 2008

Στα μονοπάτια της Ελλάδας που Αγαπάμε

Oι δικές σας προτάσεις

ΟΣΚΟΒΡΥΣΗ  ΜΕΣΟΡΟΠΗΣΜουντακι Βερμίουαγ.γεωργιος

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο με όλες τις προτάσεις που αναρτήθηκαν στο site σε μορφή pdf (μέγεθος αρχείου 32 MB)