Τα Μονοπάτια της Ελλάδας

Η πρότασή σας:

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΡΕΚΑΣ

Περιγραφή:Το μονοπάτι της Ρεκάς ξεκινά από το χωριό Βίνιανη του Δήμου Άμφισσας, διασχίζει το βαθύ φαράγγι της Ρεκάς και καταλήγει μετά από πεζοπορία 10 περίπου ωρών στην κορυφή της Γκιώνας, Πυραμίδα.

Η κατηφορική διαδρομή διαρκεί 8-9 ώρες.

Ενδιαφέροντες ενδιάμεσοι σταθμοί είναι κυρίως οι εξής:

Το καταφύγιο του πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών, 1 ώρα πριν την κορυφή και η θέση "Μύλος", με πηγή περίπου 1 & 1/2 ώρα πριν από την έξοδο του μονοπατιού στη Βίνιανη.

Το μονοπάτι διασχίζει ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μεγάλα φαράγγια της Ελλάδας, είναι βατό και κατάφυτο από τα έλατα, μέσα δε σ αυτό ενδημούν σπάνια είδη της ελληνικής πανίδας, όπως το αγριοκάτσικο της Γκιώνας.

Το φαράγγι της Ρεκάς αποτελούσε φημισμένο κλέφτικο λημέρι τα χρόνια της τουρκοκρατίας, σ' αυτό δε έλαβε χώρα η πρώτη μάχη της ελληνικής αντίστασης, το Σεπτέμβριο του 1942 (μου διαφεύγει η ακριβής ημερομηνία), όταν το μόλις σχηματισθέν αντάρτικο σώμα υπό τον Άρη Βελουχιώτη, με τη συμμετοχή των θρυλικών Νικηφόρου και Καραλίβανου, εξουδετέρωσε στη θέση "Μύλος" ένα ολόκληρο ιταλικό απόσπασμα (οι φίλοι της ελληνικής ιστορίας γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία της μάχης αυτής!).

Λυπάμαι που δεν έχω αυτή τη στιγμή φωτογραφίες ή βίντεο να σας αποστείλω, αν πάντως ενδιαφερθείτε θα το φροντίσω αμέσως.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

Νομός: Ν. Φωκίδας

Περιοχή: ΑΜΦΙΣΣΑ

Καταχωρητής: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σχόλια:

Στα μονοπάτια της Ελλάδας που Αγαπάμε

Oι δικές σας προτάσεις

ΟΣΚΟΒΡΥΣΗ  ΜΕΣΟΡΟΠΗΣΜουντακι Βερμίουαγ.γεωργιος

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο με όλες τις προτάσεις που αναρτήθηκαν στο site σε μορφή pdf (μέγεθος αρχείου 32 MB)