Τα Μονοπάτια της Ελλάδας

Η πρότασή σας:

στα χνάρια της ιστορίας των Στύρων

Περιγραφή:

Μία διαδρομή περίπου 3 ωρών όπου κανείς βλέπει όλη την ιστορία των Στύρων.

Ξεκινώντας από την πλατεία των Στύρων βλέπεις το σημερινό χωριό και πέρνοντας το μονοπάτι μέσα από το χωριό αρχίζεις την ξενάγηση στο χρόνο.

Παλιά αρχοντικά αναπαλαιωμένα πάνω στο πετρόκτιστο καλντερίμι σε οδηγεί σ΄ένα πλατανότοπο , στη Μεγάλη Βρύση όπου θα δείς το πρώτο χειροκίνητο ελαιοτριβείο του 1896 με την μεγάλη βρύση όπου έπερνε νερό όλο το χωριό , τη μεγάλη στέρνα για να μαζεύει το νερό για άλλες χρήσεις και γενικά ένα τοπίο που γαληνεύει η ψυχή σου.

Συνεχίζεις μέσα από μία ρεματιά που μαζεύει κάθε είδους πτηνού και μικρού ζώου, την διαδρομή βγαίνοντας από το χωριό και ακολουθείς το περπάτημα στην ιστορία. Αρχαία λατομεία όπου έφευγαν οι λαξευμένες κολόνες για τη Ρώμη ή Αθήνα , τα περίφημα δρακόσπιτα , το κάστρο των Στύρων όπου η θέα από εδώ είναι το κάτι άλλο .

Βλέπεις Ευβοικό αλλά και Αιγαίο. Βλέπεις 4 χωριά και οικισμούς από ψηλά. Βλέπεις την διαδρομή τού Μαυρομιχάλη και το πύργο όπου έπεσε ηρωικά. Βλέπεις την διαδρομή των γερμανών για την μεγάλη μάχη στο Δίλησο.

Αντιλαμβάνεται κανείς, συνδιαστικά, όλη την Ελληνική ιστορία σε μια διαδρομή μερικών χιλιομέτρων, τόσο κοντά στην Αθήνα, αλλά παράλληλα και τόσο μακριά, σε ένα μέρος αξιόλογο και μοναδικό, που θαρρείς ότι ο "πολιτισμός" έχει ξεχάσει να έρθει. - ευκολη διαδρομή, χωρις ιδιαίτερα εμπόδια, κατάλληλη εποχή, για φυσιολάτρες ή χειμερινή περίοδος, και για περιπατητές ανοιξη καλοκαίρι και φθινόπωρο

Νομός: Ν. Ευβοίας

Περιοχή: ΣΤΥΡΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Καταχωρητής: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚΟΥΒΕΝΤΑΣ

Σχόλια:

Στα μονοπάτια της Ελλάδας που Αγαπάμε

Oι δικές σας προτάσεις

ΟΣΚΟΒΡΥΣΗ  ΜΕΣΟΡΟΠΗΣΜουντακι Βερμίουαγ.γεωργιος

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο με όλες τις προτάσεις που αναρτήθηκαν στο site σε μορφή pdf (μέγεθος αρχείου 32 MB)