Τα Μονοπάτια της Ελλάδας

Η πρότασή σας:

ΙΘΑΚΗ

Περιγραφή:

Η Ιθάκη και τα μονοπάτια της έχουν τη δυνατότητα να σας χαρίσουν χρώματα , να σας θυμίσουν μυρωδιές αλλά και να σας ξυπνήσουν μνήμες.

Το νησί του Οδυσσέα υμνήθηκε όσο κανένας άλλος τόπος από τον Όμηρο, ενσαρκώνοντας με τη σειρά του τη νοσταλγία του γυρισμού, τον πόθο και την αγάπη για την πατρίδα. Ένα από τα πολλά ¨Ομηρικά ¨ μονοπάτια του νησιού, από το οποίο περπάτησε ο πολυμήχανος Οδυσσέας είναι αυτό που ξεκινάει από το Μαραθιά (Ελληνικό) και τερματίζει στον Αετό (Αλαλκομενές).

Το μονοπάτι βρίσκεται κοντά στον αγροτικό δρόμο Μαραθιά και η αφετηρία του είναι περίπου 30 μέτρα από το δρόμο.

Ο χρόνος διάβασης του μονοπατιού είναι 1 ώρα και 20 λεπτά.

Όσον αφορά τη δυσκολία θα μπορούσαμε να το εντάξουμε κυρίως στο διάστημα <3>.

Η καταλληλότερη εποχή που θα μπορούσε κάποιος να επισκεφθεί το μονοπάτι είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας.

Τα αξιοθέατα της διαδρομής είναι πολλά , όπως πολλά είναι και τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Στην περιοχή του Μαραθιά ,( νότιο μέρος του νησιού), βρίσκεται η τοποθεσία Ελληνικό, όπου κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, υπήρχε οικισμός.

Εδώ βρίσκονται οι σηκοί του Εύμαιου αλλά και η ¨Κόρακος Πέτρα¨, όπως μας διηγείται ο ‘Όμηρος.

Επιπλέον συναντάμε την περίφημη σπηλιά του χοιροβοσκού που σύμφωνα με το επικό έργο, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησε ο Οδυσσέας όταν πάτησε το πόδι του στη μητρική γη μετά την πολύχρονη απουσία του, με σκοπό να πληροφορηθεί για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο νησί.

Διασχίζοντας το μονοπάτι από τη δεξιά πλευρά αξίζει να σταματήσουμε την πορεία μας για μερικά λεπτά για να απολαύσουμε από ψηλά τη μαγευτική θέα, αγναντεύοντας τα κρυστάλλινα νερά του νησιού. ( έχουμε τη δυνατότητα να αντικρίσουμε δύο παραλίες της Ιθάκης και συγκεκριμένα τα Καμίνια και το Σαρακήνικο, ένα μικρό νησάκι εν ονόματι Νησόπουλο καθώς και την πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ.)

Συνεχίζοντας την πεζοπορία θα ανακαλύψουμε ότι το έδαφος είναι πετρώδες και κατά τόπους δυσκολεύει, αλλά τα δέντρα και η πυκνή βλάστηση σίγουρα θα μας ανταμείψουν.

Στα μισά της διαδρομής μπορούμε πλέον να αντικρίσουμε και την Κεφαλονιά η οποία ξεδιπλώνεται από την αριστερή πλέον πλευρά.

Η θέα στο σημείο αυτό είναι ικανή να μας συνεπάρει και να μας κάνει να νιώσουμε σαν σύγχρονοι Οδυσσεύς.

Έχουμε φθάσει πλέον στο τέλος της διαδρομής όπου και συναντάμε τον περίφημο αρχαιολογικό χώρο των Αλαλκομενών ( 8ος π.χ. αιώνας).

Τα οικοδομικά λείψανα της πόλης είναι πολλά και καλύπτουν ολόκληρη την ανατολική πλαγιά του νησιού.

Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η ακρόπολη η οποία περιβάλλεται από τα Κυκλώπεια τείχη.

Ο αρχαιολόγος Ε. Σλήμαν πραγματοποίησε την πρώτη του ανασκαφή στο λόφο του Αετού, επίσης η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή έφερε στο φως τη δεκαετία του 1930 το ιερό που ταυτίζεται με το ιερό του Απόλλωνα. Το μονοπάτι όμως δεν τελειώνει εδώ.

Αξίζει να αναφέρω πως ο Οδυσσέας συνέχισε την πορεία του ακούραστος για άλλα 10 χλμ κατά μήκος της δυτικής πλευράς του νησιού, φθάνοντας έως τη σχολή του Ομήρου (Αγ. Αθανάσιος) όπου πιθανολογείται ότι εκεί βρίσκονται και τα ανάκτορα του Οδυσσέα.
Τελειώνοντας θα ήθελα να συμπληρώσω πως έχει καθιερωθεί από το 2008 ένας δρόμος αντοχής , ο λεγόμενος ¨Εύμαιος Δρόμος¨ που ξεκινά από το Μαραθιά και καταλήγει στη σχολή του Ομήρου.

Ο δρόμος αυτός διεξάγεται το καλοκαίρι από τον αμαξιτό δρόμο όπου παίρνουν μέρος όχι μόνο αθλητές αλλά και απλοί περπατητές για να αποδείξουν ότι δεν ξεχνούν την ιστορία του νησιού, την ιστορία χιλιάδων χρόνων που ακόμα και τώρα κάνει όλους τους Έλληνες περήφανους.

Νομός: Ν. Κεφαλλονιάς

Περιοχή: ΙΘΑΚΗ

Καταχωρητής: ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΡΣΕΝΗΣ

Φωτογραφίες:

Σχόλια:

Στα μονοπάτια της Ελλάδας που Αγαπάμε

Oι δικές σας προτάσεις

ΟΣΚΟΒΡΥΣΗ  ΜΕΣΟΡΟΠΗΣΜουντακι Βερμίουαγ.γεωργιος

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο με όλες τις προτάσεις που αναρτήθηκαν στο site σε μορφή pdf (μέγεθος αρχείου 32 MB)