Τα Μονοπάτια της Ελλάδας

Η πρότασή σας:

Σκάλα της κυρ Αλέξαινας

Περιγραφή:

Η "Σκάλα της κυρ Αλέξαινας" η αλλιώς η "Σκάλα στο ποτάμι" είναι ένα παραδοσιακό γκαλντερίμι , αριστούργημα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, που ξεκινά από το "Μεσοχώρι", την πλατεία της Βίτσας, και διασχίζοντας το μεσαιωνικό τμήμα του Κάτω Μαχαλά του χωριού, ανάμεσα από πανάρχαια παραδοσιακά αρχοντικά, γκαλντερίμια και τη κεντρική εκκλησία της Παναγίας, περνά στη χαράδρα του Βίκου και φθάνει στη κοίτη της χαράδρας του Βίκου.

Αποτελεί και τη φυσική είσοδο της χαράδρας προς τα γύρω χωριά του κεντρικού Ζαγορίου καθώς και τις πηγές του ποταμού Βοϊδομάτη, κάτω από τα χωριά Αρίστη και Πάπιγγο.

Η σημερινή της μορφή, με τα καγκέλια, τους αρκάδες, τις λαξευμένες ποταμίσιες πέτρες, την οφείλει στην ευεργέτιδα της Βίτσας Ζαγορίου, Αγγελική Παπάζογλου, η οποία δημιούργησε ένα μοναδικό Κληροδότημα, από την περιουσία του συζύγου της Αλεξίου Παπάζογλου στα τέλη του 19ου αιώνα, με σκοπό να εκτελούται κοινωφελή έργα στη Βίτσα και στο Ζαγόρι.

Η σκάλα αυτή της κυρ΄Αλέξαινας αποτελούσε το βασικό οδικό άξονα από τα μεσαιωνικά χρόνια έως το Β παγκόσμιο πόλεμο για τα χωριά του Ζαγορίου και του ταξιδεμένους Ζαγορίσιους, στο πολυθρύλητο ταξίδι τους από και προς τα ξένα.

Μεγάλο τμήμα του μονοπατιού σκεπάζεται από αιωνόβια δέντρα της περιοχής ενώ η θέα της Χαράδρας του Βίκου είναι μοναδική. Υπάρχει σήμανση με πινακίδα από την πλατεία του χωριού, που οδηγεί τον περιπατητή μετά από μία άνετη 20-λεπτη πορεία στην κοίτη της χαράδρας και στο παραδοσιακό γεφύρι του Μίσιου.

Σε δύο σημεία του μονοπατιού - καλντεριμιού - σκάλας υπάρχουν δύο αρχαία ξωκλήσια: των Ταξιαρχών , άριστα διατηρημένο, και του " Αη Νικόλα στο ποτάμι", χτισμένο σε ένα καγκέλι της σκάλας , ενταγμένο απόλυτα με τους βράχους και τη φύση με μια αριστουργηματική απλότητα. Από το τέλος του μονοπατιού ξεκινά η διάσχιση της χαράδρας του Βίκου καθώς και μικρά μονοπάτια προς τα χωριά: Κουκούλι, Καπέσσοβο και Κήπους Ζαγορίου.

Το μονοπάτι αυτό είναι μοναδικό τόσο για την άριστη κατασκευή του πάνω στη χαράδρα του Βίκου όσο και για το φυσική ομορφιά της περιοχής, του Εθνικού Δρυμού Βίκου, καθώς και για τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα του τόπου.

Πλήθος αγρίων ζώων και πουλιών βρίσκουν καταφύγιο στη περιοχή αυτή δημιουργώντας ένα περιβάλλον για μια ονειρική πεζοπορία.

Νομός: Ν. Ιωαννίνων

Περιοχή: Βίτσα Ζαγορίου

Καταχωρητής: ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ

Φωτογραφίες:

Σχόλια:

Στα μονοπάτια της Ελλάδας που Αγαπάμε

Oι δικές σας προτάσεις

ΟΣΚΟΒΡΥΣΗ  ΜΕΣΟΡΟΠΗΣΜουντακι Βερμίουαγ.γεωργιος

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο με όλες τις προτάσεις που αναρτήθηκαν στο site σε μορφή pdf (μέγεθος αρχείου 32 MB)