Τα Μονοπάτια της Ελλάδας

Η πρότασή σας:

Ηφαιστειακή χερσόνησο Μεθάνων

Περιγραφή:

Μία αδικημένη περιοχή χρειάζεται την προσοχή μας!

Τα Μέθανα βρίσκονται σε απόσταση 2 ωρών από το λιμάνι του Πειραιά.

Και αν είναι κοντά από τα αστικά κέντρα, τα Μέθανα είναι ακόμα άγνωστα σε πολλούς Έλληνες και ξένους.Οι λίγοι που ξέρουν τα Μέθανα, πάντα τα θυμούνται σαν προορισμός για τους γέρους και μόνο για την λουτροθεραπεία.

Έτσι τα Μέθανα έχουν βγάλει την φήμη πως είναι ένα μέρος μόνο για τους ηλικιωμένους. Η τουριστική εξέλιξη της υπόλοιπης Ελλάδας έχει περάσει από τα Μέθανα χωρίς να τα πειράξει.

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Μεθάνων νόμισε πως με πολλά τεχνικά έργα θα προλάβαινε να «αξιοποιήσει» τα Μέθανα με μία τσιμεντένια υποδομή και δρόμους. Όλα τα έργα πληρώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θετικά αποτελέσματα για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου είναι ελάχιστα.

Αυτά που θα μπορούσαν να προβάλουν τα Μέθανα – όχι μόνο στον ελληνικό – τουρισμό κινδυνεύουν. Και αν τα Μέθανα έχουν χαρακτηριστεί σαν μέρος φυσικού καλός και ζώνη αρχαιολογικής προστασίας, τα τεχνικά, δήθεν αναπτυξιακά έργα του Δήμου βάζουν ακόμα σε μεγάλο κίνδυνο την λαογραφική και φυσική ομορφιά της χερσόνησο.
 
Μία έξοδο από αυτόν τον λανθασμένο δρόμο της δήθεν ανάπτυξης είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού.Χρόνια αυτό το θέμα είναι γνωστό στον Δήμο Μεθάνων, άλλα έργα με σεβασμό προς την τοπική λαογραφία και φύση δεν έγιναν.

Οτι γίνεται, είναι για την προεκλογική εξυπηρέτηση τον ψηφοφόρων. Και αν αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό για την ελληνική πραγματικότητα, πρέπει να αναρωτηθεί ο καθένας, τι μέλλον αφήνουν για την νεολαία.

Δεν υπάρχει πια καμία άλλη βιομηχανία στην Ελλάδα στην οποία τα παιδιά να βρούνε θέσεις εργασίας. Ο τουρισμός όμως είναι μία καλή πηγή εισοδήματος και ειδικά στα Μέθανα θα μπορούσε να λειτουργήσει 12 μήνες τον χρόνο.

Το 2000 ξεκινήσαμε μαζί με μερικούς Μεθανιτές να καθαρίσουμε τα παλιά μονοπάτια και να ανοίξουμε καινούργιες διαδρομές στα όμορφα βουνά των Μεθάνων. Περίπου 60 χιλιόμετρα μπορούσε κάνεις να περπατήσει μέχρι το 2002.

Η αδιαφορία του Δήμου Μεθάνων είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσουν μερικές από τις ομορφότερες διαδρομές και άλλες πλακώθηκαν από δήθεν αγροτικούς δρόμους. Η κατάσταση είναι πως μόνο ένας που ξέρει πολύ καλά τα Μέθανα μπορεί χωρίς προβλήματα να βρει τις σωστές και ανοικτές διαδρομές.

Το σύστημα των μονοπατιών ------------------------------------ Τον Ιούνιο 2000 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα του ΕΟΤ για την δημιουργία και συντήρηση των μονοπατιών στα Μέθανα. Καθαρίσαμε τα παλιά πλακόστρωτα μονοπάτια και φτιάξαμε και απλά υπόστεγα.

Κάθε διαδρομή πήρε ένα χρώμα για την σηματοδότηση σε ξύλινες πινακίδες. Αφού δεν εμπιστεύτηκα στις ξύλινες πινακίδες και την αντοχή τους στον χρόνο, έβαψα και τα βράχια με σημάδια.

Έτσι υπάρχουν το ελάχιστον σημάδια οπού ο πεζοπόρος μπορεί να προσανατολιστεί. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη κλείσει μερικές από τις ωραιότερες διαδρομές όπως το μονοπάτι από τον ¶γιο Αθανάσιος προς την Κουνουπίτσα.

Μελλοντικά και αυτές οι διαδρομές θα μπορούσαν να ξανά-ανοικτούν. Το πρόγραμμα του ΕΟΤ κανονικά απέτυχε, άλλα με την ιδιωτική πρωτοβουλία, μπορεί να γίνει μία δικτύωση μονοπατιών η οποία μπορεί να κάνει τα Μέθανα πιο ελκυστικά σε ξένους και Έλληνες πεζοπόρους και με τις πολλές διαδρομές να μακρύνουμε την παραμονή των ξένων στα Μέθανα.

Γιατί να αξιοποιηθούν τα μονοπάτια των Μεθάνων; ---------------------------------------------------------------

Τα Μέθανα είναι χαρακτηρισμένα σαν περιοχή φυσικού κάλος και από αρχαιολογικά και γεωλογικά θέματα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της νότιας Ευρώπης. Η πλούσια πανίδα και οι εναλλακτικές τοποθεσίες των Μεθάνων μαζί με τα πολλά αξιοθέατα είναι ο καλύτερος πόλος έλξης για να έρθει ο επισκέπτης στα Μέθανα, γιατί τα Μέθανα δεν είναι μόνο τα λουτρά!

Σε μία διαδρομή στα μονοπάτια των Μεθάνων κάνεις μπορεί εύκολα να συνδυάσει την γεωλογία των ηφαιστείων, τα αρχαιολογικά και την παραδοσιακή ζωή της χερσόνησο. Που αλλιώς θα βρει εύκολα ένα μέρος με περίπου 30 ηφαίστεια, 55 θέσεις αρχαίων ευρημάτων και πολλά παραδοσιακά χωριά;

Και αφού τα Μέθανα είναι κοντά από την Αθήνα και τον Πειραιά είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση στα Μέθανα. Αναρωτιέται κάνεις γιατί δεν εκμεταλλεύτηκε αύτη την δυνατότητα ο Δήμος Μεθάνων... Τα αξιοθέατα των Μεθάνων: ------------------------------------ - Τα 30 ηφαίστεια - 55 αρχαιολογικές θέσεις - Μία σπάνια χλωρίδα και πανίδα - Παραδοσιακά χωριά - Μία πολύ εναλλακτική τοποθεσία - Τα δάση - Τα λουτρά των Μεθάνων

Η κοκκινή διαδρομή ------------------------- Η πρώτη εκδρομή που μπορεί να κάνει ο επισκέφτης στα Μέθανα είναι η διαδρομή με την κόκκινη σηματοδότηση. Αφού δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση του κοινού στο λιμάνι των Μεθάνων για το πώς και που να πάνε για την πεζοπορία, πρέπει να περιγράψω εδώ την αρχή.

Μόλις θα έχετε φτάσει στην σκάλα του λιμανιού των Μεθάνων θα στρίψετε δεξιά και θα ανεβείτε τον πρώτον δρόμο αριστερά (εκεί που είναι τα ταξί), θα περάστε από το κτίριο του Δήμου Μεθάνων. Θα πάτε όλο κατ ευθείαν προς την Αγία Παρασκευή. Τα πρώτα 400 μέτρα στην άσφαλτο δεν είναι τόσο ελκυστικά, άλλα αφού δεν υπάρχει άλλη λύση... Θα φτάσετε σίγα-σίγα στα πρώτα σπίτια του οικισμού Αγίου Χαράλαμπου και θα βρείτε και λίγα από τα παλιότερα και ωραιότερα αγροτικά σπίτια.

Θα ανεβείτε τον δρόμο προς την εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου και εκεί θα κατεβείτε στο ξερό ποταμάκι και απέναντί στο βουνό θα ξεκινήσει το μονοπάτι με την κόκκινη σηματοδότηση. [Κανονικά θα πήγαινε στην Πάνω Μούσκα και από εκεί στο ιστορικό ηφαίστειο.

Αυτή η διαδρομή θα ήταν πολύ κουραστική και αφού στο τελευταίο μέρος του έχει κλείσει, θα ήταν δύσκολα να βρει κάνεις την Καμένη Χώρα και το ηφαίστειο της σε ένα λογικό χρονικό διάστημα. Έτσι συνδυάσουμε την κόκκινη διαδρομή μετά από τον Σταυρόλογγος με την κιτρίνη διαδρομή.] Αρχικά ανεβαίνετε σε πεζούλες με ελιές και σίγα-σίγα θα κερδίσετε ύψος. Στην κοιλάδα Χιρόμα θα δείτε πολλά παρατημένα αμπέλια και ερείπια από αγροτικά υπόστεγα.

Η θέα προς την λουτρόπολη Μέθανα είναι τέλεια! Θα δείτε τον Σαρωνικό κόλπο και το γειτονικό νησί, την Καλαυρία και την ακτή της ανατολικής Πελοπόννησο. Η σηματοδότηση τις διαδρομής έγινε κυρίως με κόκκινα τετράγωνα στον βράχο. Σε περίπου μία ώρα θα φτάσετε σε ένα παραθεριστικό σπίτι και μετά από 200 μέτρα θα ανεβείτε έναν αγροτικό δρόμο μέχρι που θα συναντήσετε την άσφαλτο. Θα ακολουθήσετε τον δρόμο δεξιά μέχρι θα φτάσετε την κοιλάδα του Σταυρολόγγου.

Η κοιλάδα Σταυρολόγγος (ΟΧΙ Στραβόλογγος!) ------------------------------- Η κοιλάδα πήρε το όνομα μάλλον γιατί παλιά εκεί ήταν η διασταύρωση των σημαντικότερον μονοπατιών της χερσόνησο. Πριν υπήρχαν αμάξια στην χερσόνησο, κάνεις περπατούσε δεξιά προς την Κυψέλη, αριστερά προς τα Δριτσεϊκά και αν προχωρούσε κατ ευθείαν θα έφτανε στην Καμένη Χώρα η στην Κουνουπίτσα. Πολλοί Μεθανιτές είχαν τα αμπέλια εδώ πάνω στα βουνά και στην εποχή του τρύγος υπήρχε πολύ ζωή στα βουνά των Μεθάνων.

Ακόμα σήμερα βρίσκουμε παντού πατητήρια και αγροκατοικίες. Όλα τα βουνά των Μεθάνων ήταν ένα μεγάλο χωράφι και αμπέλι. Και στην εποχή των πειρατών οι Μεθανιτές βρήκαν εκεί πάνω ασφάλεια. Έτσι τα παλιότερα χωριά είχαν κτιστεί στα βουνά σε σημεία που δεν φαινόταν από την θάλασσα.

Ο Σταυρολόγγος ήταν το κέντρο της χερσόνησο. Και σήμερα οι αγρότες φτιάχνουν καινούργια αμπέλια. Δυστυχώς πολλές φόρες με την βοήθεια της μπουλντόζας και καταστρέφουν ένα μέρος της τοποθεσίας. Ο Σταυρολόγγος είναι ένας από τους παλιότερους κρατήρες ηφαιστείων στην χερσόνησο.
 
Μοιάζει με μία μικρογραφία της Σαντορίνης. Στην μέση της καλντέρας του βγήκε ένα μικρότερο ηφαίστειο σαν αυτό που έγινε το 2006 στο ινδονησιακό ηφαίστειο Κελούντ. Το ηφαίστειο Σταυρολόγγος δεν έχει μόνο γεωλογικό ενδιαφέρον άλλα την άνοιξη θα βρείτε εκεί άγρια τριαντάφυλλα και σπάνιες ορχιδέες. Και πάνω από την καλντέρα βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Αθανάσιου. Από εκεί θα μπορούσατε να περπατήσετε στην κιτρίνη διαδρομή και στην Κυψέλη και μέχρι το 2001 στην πράσινη διαδρομή μέχρι την Κουνουπίτσα (έχει κλείσει).

Για να προχωρήσετε θα ακολουθήσετε πάλι την άσφαλτο μέχρι το τέρμα του δρόμου. Από τώρα θα περπατήσετε άνετα στον χωματένιο δρόμο για την Καμένη Χώρα. Αυτός ο δρόμος έχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Κινδυνεύει να γίνει άσφαλτο. Ο Δήμος Μεθάνων πιστεύει πως για να έχει τουρισμό θα πρέπει να υπάρξει ο περιφερειακός δρόμος γύρο από την χερσόνησο, χωρίς να σκεφτεί κάνεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Και ο αγροτικός δρόμος που ήδη υπάρχει είναι μία καταστροφή της τοποθεσίας των Μεθάνων, άλλα το ελάχιστον περπατείται και δεν φέρνει ακόμα τόση κίνηση με αμάξια. Από την στιγμή που θα ρίξει ο Δήμος την άσφαλτο, θα έχει τελειώσει το μέλλον των Μεθάνων στις ειδικές μορφές τουρισμού και η επιβάρυνση του περιβάλλον από τα αμάξια που άσκοπα θα περάσουν από εκεί μόνο να πάρουν ένα μάτι, θα είναι μεγάλη. Ξέρουμε πως ακόμα αρκετοί Έλληνες δεν προσέχουν την φωτιά και το καλοκαίρι θα κάψουν πυρκαγιές τα δάση που στολίζουν τα ηφαίστεια των Μεθάνων.

Για την πεζοπορία δεν θα είναι για άλλο ελκυστικά τα Μέθανα με έναν τέτοιον δρόμο. Και ο πεζοπορικός τουρισμός έχει δείξει στο παρελθόν πως θα είχε συμφέρον για την τοπική οικονομία. Ο πεζοπόρος θα μείνει για μέρες στα Μέθανα και καταναλώνει στα Μέθανα. Όταν προχωράμε σε αυτόν τον αγροτικό δρόμο θα δούμε σύντομα την ηφαιστειακή οροσειρά των βόρειων Ηφαιστίων των Μεθάνων. Εκεί σε ένα ρήγμα έγιναν περίπου 7 ηφαίστεια και από αυτά ο Προφήτης Ηλίας είναι από τα υψηλότερα.

Μετά από βροχές μπορείτε να βρείτε μαχαίρια από οψιδιανός που δείχνει πως εδώ ζούσαν κυνηγοί στην προϊστορική εποχή. Το ηφαιστειακό αυτό γυαλί δεν υπάρχει στην περιοχή του Σαρωνικού κόλπου και ήρθε με το προϊστορικό εμπορείο από την Μήλο. Όλα τα βουνά των Μεθάνων είναι γεμάτα από προϊστορικά ευρήματα και έτσι είναι λογικά που τα Μέθανα είναι μία ζώνη αρχαιολογικής προστασίας κατά τον ελληνικό νόμο. Παράξενα είναι που δεν τηρείται αυτός ο νόμος και επιτρέπονται σχέδια οδοποιίας εκεί στα βουνά των Μεθάνων... Σε λίγο θα περάσετε και από τις στέρνες οπού πρέπει να υπήρξαν και αρχαίοι τάφοι η κιόλας ένα αρχαίο ιερόν. Αυτά δείχνουν λείψανα από μαύρα κεραμικά κομμάτια που βρίσκονταί στην άκρη του δρόμου. Στην δυτική άκρη της κοιλάδας Μακρύλογγος θα κατεβείτε προς το παρατημένο χωριό «στέρνα του γαμπρού» και πριν θα στρίψτε σε ένα από τα ωραιότερα πλακόστρωτα μονοπάτια των Μεθάνων.

Αυτό θα σας φέρει στα ερείπια του χ ωριού και στην εκκλησία του Σωτήριος. Μέχρι το 1834 υπήρχε εκεί ένα χωριό το οποίο έσβησε όταν δεν υπήρχε πια ο κίνδυνος για πειρατικών επιθέσεων. Το όνομα πήρε το μέρος από μία τραγική ιστορία. Κάποτε ένας γαμπρός ξεκίνησε από την Καμένη Χώρα για να πάρει την νύφη του από την Κάτω Μούσκα. Στον δρόμο προς εκεί διψούσε και προσπάθησε να πάρει νερό από μία παλιά στέρνα. Μάλλον γλίστρησε και έπεσε μέσα στην στέρνα και πνίγηκε. Από αύτη την στιγμή πήρε ο τόπος το όνομα του «η στέρνα του γαμπρού». Σε αυτή την περιοχή κυριαρχεί το μεγάλο ηφαίστειο Μαλιά Βγέθι. Από την κορυφή του έχει κάνεις μία πολύ καλή θέα προς την Καμένη Χώρα, το ιστορικό ηφαίστειο και το ακρωτήρι Καρασοπαναγία.
 
Η άνοδος στην κορυφή είναι πολύ δύσκολη γιατί έχει πυκνή βλάστηση και μόνο από το εκκλησάκι μπορείτε να τα προσπαθήσετε. Δεν υπάρχει μονοπάτι στην κορυφή. Γιαυτό προχωράμε την πεδιάδα μετά από την στέρνα γαμπρού. Ίσως θα συναντήσετε τον βοσκό τον Γιάννη Κοτσιά με το κοπάδι του. Μέχρι το 2000 ξεκινούσε εδώ ένα πολύ ωραίο μονοπάτι το οποίο οι μπουλντόζες του Δήμου Μεθάνων κατάστρεψαν. Τώρα πρέπει να ακολουθήσουμε τον καινούργιο (ακόμα) χωματένιο δρόμο που κόπηκε μέσα σε μία από τις πιο ωραίες τοποθεσίες της νότιας Ελλάδας. Ένα αδιόρθωτο έγκλημα κατά το φυσικό περιβάλλον.

Που και πως πήρε ο Δήμος την άδεια για αυτό το έργο και αν υπήρχε καθόλου μία περιβαλλοντική μελέτη, δεν το ξέρει κανένας. Το αποτέλεσμα είναι φτωχό και για τους κάτοικους που ακόμα σήμερα δεν καταλαβαίνουν το κακό που τους έγινε. Οι ξένοι τώρα έρχονται με τα ενοικιασμένα αμάξια τους από τον Πόρο. Ανεβαίνουν χωρίς πληροφόρηση στο ιστορικό ηφαίστειο και φεύγουν γρήγορα. Δεν μένουν στα Μέθανα.

Εκτός από καυσαέριο και σκουπίδια δεν αφήνουν τίποτα στα Μέθανα. Πριν υπήρχε ένα πολύ ωραίο μονοπάτι που ξεκίνησε και από την εκκλησία του χωριού Καμένη Χώρα, τον ¶γιο Γιάννη και πέρασε από τα χωράφια . Μία πολύ ωραία διαδρομή και καλή εισαγωγή στην ηφαιστειακή χερσόνησο. Και δεν ήταν κάτι για να έρθει κάνεις μόνο για 2 ώρες. Ήταν ένας προορισμός που κράτησε τον ξένο στα Μέθανα. Τα πρώτα ξένα γκρουπ είχαν ενθουσιαστεί με αυτό το μέρος. Και σήμερα αξίζει να δει κάνεις το κέντρο του ιστορικού ηφαιστείου.

Αυτό το ηφαίστειο είχε την τελευταία έκρηξη περίπου το 230 π.Χ. και σαν τοποθεσία και σαν μνημείο φυσικής ιστορίας αξίζει μία αυστηρή προστασία. Σε άλλα μέρη της Ευρώπης προστατεύονται τέτοια αξιοθέατα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να προστατεύουν οι Έλληνες και την φυσική κληρονομιά τους και να μην θυσιαστούν όλα σε μία δήθεν τουριστική αξιοποίηση! Ακόμα δεν είναι αργά για τα Μέθανα και ίσως η αξιοποίηση των μονοπατιών είναι μία λύση για μία υπεύθυνη μορφή τουριστικής ανάπτυξης των Μεθάνων. Ένα πρώτο σωστό βήμα ίσως...

Και έμεις οι ξένοι φίλοι της Ελλάδας πάντα θα υποστηρήξουμε τέτοια μέρη ανεξάρτητα από τα διθέν συμφέροντα τοπικής πολιτικής... Η Ελλάδα αξίζει την προστασία από όλους - ξένους και Έλληνες! Φιλικά Τώβιας Σώρρος http://www.methana.com http://www.volcanodiscovery.com

Νομός: Ν. Αττικής - Σαρωνικός

Περιοχή: Τροιζηνία

Καταχωρητής: Τώβιας Σώρρος

Φωτογραφίες:

Σχόλια:

Στα μονοπάτια της Ελλάδας που Αγαπάμε

Oι δικές σας προτάσεις

ΟΣΚΟΒΡΥΣΗ  ΜΕΣΟΡΟΠΗΣΜουντακι Βερμίουαγ.γεωργιος

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο με όλες τις προτάσεις που αναρτήθηκαν στο site σε μορφή pdf (μέγεθος αρχείου 32 MB)