Τα Μονοπάτια της Ελλάδας

Η πρότασή σας:

Δ.Δ. ΣΑΛΑΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΜΕΙΡΟΥ

Περιγραφή:

Ρόδος,
19 Σεπτεμβρίου 2008

Στους πρόποδες του τρίτου ψηλότερου βουνού της Ρόδου με υψόμετρο 798μ. Προφήτη Ηλία, του Δ.Δ. Σαλάκου Δήμου Καμείρου και σε απόσταση 39χλμ. από την πόλη της Ρόδου από Νομαρχιακό οδικό δίκτυο, μπορεί να ανακαλύψει κανείς τις φυσικές ομορφιές δύο ξεχωριστών μονοπατιών.

Το ένα ξεκινάει με κατεύθυνση την κορυφή του βουνού όπυ υπάρχουν τα φημισμένα ξενοδοχεία ¨΄Ελαφος¨ και ¨Ελαφίνα¨ με η βίλα Ντε Βέκι, κατασκευασμένα επί Ιταλοκρατίας, καθώς και το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία.

Το δεύτερο ξεκινάει από το ίδιο σχεδόν σημείο της περιοχής ¨Νύμφης¨ με αντίθετη κατεύθυνση, διασχίζοντας την κοιλάδα των Πεταλούδων της πηγής Νύμφης του χωριού Σαλάκου.

Η πρόσβαση των εν λόγω μονοπατιών (Προφήτη Ηλία και κοιλάδας Πεταλούδων), χαρακτηρίζεται εύκολη, διότι ξεκινάει μέσα από τον οικισμό του χωριού και καταλήγει σε δημόσιους ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

Αν λάβουμε υπ όψιν μας ότι κάποιος που διανύει τα μονοπάτια επιθυμεί να κάνει στάσεις χαλάρωσης προκειμένου να απολαύσει τα τοπία και τα αξιοθέατα, είτε για λήψη φωτογραφιών κτλ, ο χρόνος που θα διαρκέσει ώστε να τα διανύσει από την μία άκρη ως την άλλη, ανέρχεται περίπου σε 40 έως 45 λεπτά της ώρας κατά μέσο όρο το καθένα.

Ως προς την βατότητα, αν θέλαμε να δώσουμε ένα βαθμό δυσκολίας από το 1 έως το 5, θα τα βαθμολογούσαμε το μεν μονοπάτι του Προφήτη Ηλία με βαθμό 4 λόγω υψομέτρου, το δε μονοπάτι της κοιλάδας Νύμφης με βαθμό 2.

Καταλληλότερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς τα μονοπάτια, θεωρούμε ότι είναι από τους πρώτους μήνες της ¶νοιξης έως και τους μήνες του Φθινοπώρου.

Πολλά είναι τα αξιοθέατα και τα ιστορικά στοιχεία που θα άξιζε να προσέξει κανείς στις δύο διαδρομές.

Ξεκινώντας από την αφετηρία που είναι η πηγή ¨Νύμφη¨, το όνομα της οποίας βασίζεται σε μία παραδοσιακή ιστορία που θα έχουμε την χρόνο και την ευκαιρία να σας περιγράψουμε από κοντά.

Στην περιοχή φυτρώνει το σπάνιο λουλούδι «παιωνία ροδία», που φύεται μόνο στην περιοχή.
 
Παράλληλα, αξιοθαύμαστη είναι η σπηλιά της Μακαρούνας , αξιοποιημένη στην άκρη του χωριού, ένα φυσικό σπήλαιο μέσα στο οποίο, την περίοδο των Χριστουγέννων, γίνεται ζωντανή αναπαράσταση της Θείας Γέννησης του Χριστού, με προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών από τα γύρω χωριά και την πόλη της Ρόδου.

Η Νύμφη και η κοιλάδα αποτελούν βιότοπο του είδους της πεταλούδας ¨Panaxia Quadripunctaria¨, ο πληθυσμός της οποίας είναι δυστυχώς ανεπαρκής επί του παρόντος, καθώς η κοιλάδα βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής και αξιοποίησης, η οποία προσφέρεται όμως για περίπατους και στιγμές χαλάρωσης, αφού το μονοπάτι είναι αρκετά προσβάσιμο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην συγκεκριμένη κοιλάδα υπάρχουν αιωνόβια δέντρα τα λεγόμενα «Ζυδιές», ειδικά για τους χυμούς που θρέφονται οι πεταλούδες.

Τα άφθονα νερά και η πυκνή βλάστηση συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο ομορφιάς και γαλήνης.

Ανεβαίνοντας το βουνό, πρέπει να αναφέρουμε ότι στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, έχουν καταμετρηθεί 115 είδη φυτών, τα 20 από τα οποία είναι σπάνια.

Ο επισκέπτης, εκτός από τις μυρωδιές και την πλούσια βλάστηση που υπάρχει τους μήνες της ¶νοιξης, του δίνεται η ευκαιρία να απολαύσει σαν από αεροπλάνο εικόνα, την θέα του χωριού, μέχρι και τον βαθύ ορίζοντα της θάλασσας.
 
Φτάνοντας προς την κορυφή αξιοπρόσεκτο είναι το μοναστήρι του Μιχαήλ Αρχαγγέλου που από καθολικό μετατράπηκε σε Ορθόδοξο. Εν συνεχεία…τα ελάφια Dama Dama και τα σπάνια Λάμα που υπάρχουν έξω από τα ξενοδοχεία ¨Ελαφος¨και ¨Ελαφίνα¨, αποτελούν και αυτά μία ξεχωριστή νότα ομορφιάς για το τοπίο.

Τέλος, οι φυσιολάτρες και όσοι αρέσκονται στην πεζοπορία, θα ενθουσιαστούν από τις μοναδικές διαδρομές και τα κρυφά μονοπάτια ανάμεσα στο δάσος, που οδηγούν με τη σειρά τους σε μοναστήρια, πηγές και ξέφωτα με μοναδική ομορφιά.

Σας επισυνάπτω μερικές φωτογραφίες από έναν περίπατο που πραγματοποίησα με μοναδικό συνοδοιπόρο μου, τον παππού μου…:) :).

Σχετικοί σύνδεσμοι για άντληση περισσότερων φωτογραφιών και στοιχείων : http://www.rhodes.ws/el/villages-rhodes-greece/salakos http://www.salakos.gr/ http://rokar-rokar.blogspot.com/2008/05/blog-post_5137.html Υ.Γ. : Θα ήθελα επί τη ευκαιρία αυτή που μας παρουσιάζεται, να σας προσκαλέσω στον περίπατο του μονοπατιού της κοιλάδας που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος σε συνεργασία με τον Δήμο Καμείρου, την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 9:30 π.μ. με χώρο συγκέντρωσης για το ξεκίνημα, την κεντρική πλατεία του χωριού Σαλάκου, με σκοπό την ανάδειξη και την προβολή των προαναφερθέντων μονοπατιών.

Πήρα αυτή την πρωτοβουλία σαν μόνιμος κάτοικος του χωριού Σαλάκου, να σας αποστείλω αυτό το ενημερωτικό e-mail.

Για περισσότερες πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Πολιτιστικό Σύλλογο,¨Το Σπήλαιο¨ του χωριού Σαλάκου, όπως και στις υπηρεσίες του Δήμου Καμείρου.
Ευχαριστώ.
Με εκτίμηση,
Τσαμπουνιάρης Δημήτρης

Νομός: Ν. Δωδεκανήσων

Περιοχή: Δ.Δ. ΣΑΛΑΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΜΕΙΡΟΥ

Καταχωρητής: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΜΠΟΥΝΙΑΡΗΣ

Σχόλια:

ΡΟΔΟΣΥΛΛΕΚΤΗΣ 30/9/2008 11:21:50 πμ > Παρακαλώ εάν νομίζετε ότι μπορώ να βοηθήσω στην προσπάθεια σας, στείλτε μου τις ανακοινώσεις σας η ότι άλλο υλικό εσείς θέλετε για να το δημοσιεύσω στο ιστολογιο μου. Σας ευχαριστώ, ΡΟΔΟΣυλλέκτης http://rokar-rokar.blogspot.com E-Mail: r.telxinas@yahoo.gr

Στα μονοπάτια της Ελλάδας που Αγαπάμε

Oι δικές σας προτάσεις

ΟΣΚΟΒΡΥΣΗ  ΜΕΣΟΡΟΠΗΣΜουντακι Βερμίουαγ.γεωργιος

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο με όλες τις προτάσεις που αναρτήθηκαν στο site σε μορφή pdf (μέγεθος αρχείου 32 MB)