Τα Μονοπάτια της Ελλάδας

Η πρότασή σας:

Πάρνωνας - Στου Ψαρή το Πηγάδι

Περιγραφή:

Η δική μου πρόταση για μια εκδρομή είναι στον Πάρνωνα, σε μια από της ομορφότερες γωνιές του, την Κυνουρία.

Ξεκινώντας από το Λεωνίδιο με το αμάξι μας μετά από 17km φτάνουμε στο Παλαιοχώρι όπου και το αφήνουμε.

Ξεκινάμε από την πλατεία του Παλαιοχώριου σε υψόμετρο 850μ. και κατευθυνόμαστε προς τον ξενώνα του χωριού.

Αφού θαυμάσουμε το πανέμορφο αρχοντικό που χρησιμοποιείτε ως ξενώνας κατευθυνόμαστε προς το δασός με τα τεράστια αιωνόβια μαύρα έλατα τις καρυδιές που φυτρώνουν δίπλα από κάθε πηγή από τις καστανιές και τους κέδρους που μας μεθούν με το άρωμα τους.

Μετά από 2km περίπου συναντάμε μια διασταύρωση και στρίβουμε προς τα δεξιά ακολουθώντας την ταμπέλα που λέει προς Πλατανάκι.

Ο δρόμος είναι ελαφρά ανηφορικός έως πολύ ανηφορικός σε κάποια σημεία του με πάρα πολλές στροφές που δεν μας κουράζουν αλλά μας δίνουν την ευκαιρία να θαυμάζουμε το παρθένο τοπίο από όλες τις κατευθύνσεις.

Μετά από 5km περίπου συναντάμε την Κουφοβρύση μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο γεμάτο καρυδιές σε υψόμετρο 1100μ. μην αμελήσετε να ποιείτε νερό από εκεί είναι το ποιο χωνευτικό νερό που έχω συναντήσει ποτέ, όσο και αν έχετε φάει ένα ποτηράκι κρυστάλλινο νερό από την πηγή σε 20λεπτα θα σας κάνει να πεινάτε σαν λύκοι.

Πίσω από την πηγή μπορούμε να θαυμάσουμε τις ψηλότερες κορυφές του Πάρνωνα γεμάτες τσάι ρίγανη και θυμάρι μιας και το μεγάλο υψόμετρο δεν επιτρέπει να φυτρώνουν ούτε έλατα.

Ακολουθούμε το μονοπάτι μας και μετά από 4km φτάνουμε στο όμορφο μικρό παραδοσιακό πετροχτιστό και ξεχασμένο από τον χρόνο χωριό Πλατανάκι, εκεί μπορούμε να δροσιστούμε από την πηγή στην πλατεία του χωριού με το νερό να Αναβλύζει μέσα από τρεις μαρμάρινες κεφαλές λεόντων.

Αφού πάρουμε τις ανάσες μας και ξεκουραστούμε ξεκινάμε πάλι την διαδρομή μας .

Βγαίνοντας από το Πλατανάκι ακολουθούμε την ταμπέλα προς Αι Βασίλη. 10 λεπτά μετά συναντάμε πάνω στον δρόμο μας έναν μικρό καταρράκτη που σας συνιστώ να χώσετε το κεφάλι σας μέσα να σας δροσίσει.

Σε 20 λεπτά φτάνουμε στο χωριό Άγιος Βασίλειος με τα τεράστια πλατάνια στην πλατεία του και μια ταβέρνα με καταπληκτικό ντόπιο αρνάκι και πεντανόστιμη ντομάτα από Ελληνικό σπόρο χωρίς λιπάσματα και φάρμακα.

Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε τις λιχουδιές της ταβέρνας του Σούντα με τις τιμές να φαίνονται εξωπραγματικά χαμηλές για εμάς τους Αθηναίους και να τελειώσετε με παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι φτιαγμένο στο πήλινο από τον ίδιο, στολισμένο με γλυκό κυδώνι από πάνω που φτιάχνει η γυναίκα του (θα με θυμηθείτε εκείνη την ώρα είμαι σίγουρος).

Αφού κάνουμε μια βόλτα στο χωριό να χωνέψουμε βγαίνουμε από το χωριό και ακολουθούμε την ταμπέλα προς Παλαιοχώρι 7km μετά θα συναντήσουμε το εγκαταλελειμμένο αλλά καλοσυντηρημένο καστρομοναστήρο των Ταξιαρχών που καταστράφηκε και πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ.

Ακολουθώντας το μονοπατάκι στην κάτω πλευρά του θα βρούμε μια ακόμα πηγή που δίπλα τις φυτρώνουν πεντανόστιμα βατόμουρα που σίγουρα θα σας βάψουν τα χέρια και τα χίλια σας.

Μετά από 15 λεπτά έχουμε φτάσει και πάλι στο Παλαιοχώρι την αφετηρία την εκδρομής μας εκεί έχει αρκετά καφενεία και ταβέρνες στην μεγάλη του πλατεία που μπορούμε να περάσουμε την ώρα μας μέχρι να νυστάξουμε και να πάμε για ύπνο στον πανέμορφο ξενώνα του χωριού.

Διαβάθμιση δυσκολίας: 3

Χρόνος διαδρομής μονοπατιού: +/- 5 με 7 ώρες

Νομός: Ν. Αρκαδίας

Περιοχή: ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ

Καταχωρητής: Γεώργιος Σαμαρτζής

Φωτογραφίες:

Σχόλια:

Στα μονοπάτια της Ελλάδας που Αγαπάμε

Oι δικές σας προτάσεις

ΟΣΚΟΒΡΥΣΗ  ΜΕΣΟΡΟΠΗΣΜουντακι Βερμίουαγ.γεωργιος

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο με όλες τις προτάσεις που αναρτήθηκαν στο site σε μορφή pdf (μέγεθος αρχείου 32 MB)