Τα Μονοπάτια της Ελλάδας

Η πρότασή σας:

46 ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ

Περιγραφή:

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΣΟΒΟΥ-ΓΡΕΒΕΝΩΝ 34. ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ- ΔΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ- ΜΕΤΣΟΒΟ 35. ΜΕΤΣΟΒΟ- ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ- ΦΛΕΓΓΑ- ΑΥΤΙΑ 36. ΜΕΤΣΟΒΟ- ΤΣΟΥΜΑ ΜΠΑΡΜΠΑ 37. ΜΕΤΣΟΒΟ- ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΣΩΝ. 38. ΣΜΙΞΗ ΑΩΟΥ- ΑΡΚΟΥΔΟΡΕΜΑΤΟΣ- ΦΡΑΓΜΑ ΥΗΕ ΠΗΓΩΝ ΑΩΟΥ 39. ΣΑΛΑΤΟΥΡΑ ΜΗΛΙΑΣ- ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ- ΑΥΧΕΝΑΣ ΦΛΕΓΓΑΣ- ΑΥΤΙΩΝ- ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΥΗΕ ΠΗΓΩΝ ΑΩΟΥ 40. ΜΗΛΙΑ- ΣΑΛΑΤΟΥΡΑ ΜΗΛΙΑΣ- ΦΛΕΓΓΑ 41. ΜΕΤΣΟΒΟ- ΜΗΛΙΑ 42. ΜΗΛΙΑ- ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ- ΑΡΚΟΥΔΟΡΕΜΑ- ΒΟΒΟΥΣΑ 43. ΒΟΒΟΥΣΑ- ΑΥΓΟ 44. ΒΟΒΟΥΣΑ- ΔΙΣΤΡΑΤΟ 46. ΠΕΡΙΒΟΛΙ- ΑΥΓΟ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΖΑΓΟΡΙΟΥ 1. ΛΙΓΓΙΑΔΕΣ- ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΙΤΣΙΚΕΛΙΟΥ- ΔΙΚΟΡΦΟ 2. ΔΙΚΟΡΦΟ- ΚΗΠΟΙ 3. ΚΗΠΟΙ- ΚΟΥΚΟΥΛΙ 4. ΚΑΠΕΣΟΒΟ- ΣΚΑΛΑ ΒΡΑΔΕΤΟΥ- ΒΡΑΔΕΤΟ 5. ΒΡΑΔΕΤΟ- ΜΠΕΛΟΗ 6. ΒΡΑΔΕΤΟ- ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΤΥΜΦΗΣ 7. ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ- ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΤΥΜΦΗΣ 7Α. ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ- ΓΚΑΜΗΛΑ 7Β. ΝΕΓΑΔΕΣ-ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ 8. ΒΙΤΣΑ- ΣΚΑΛΑ ΒΙΤΣΑΣ- ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΚΚΟΡΗ 9. ΔΙΛΟΦΟ- ΒΙΤΣΑ 10. ΕΛΑΦΟΤΟΠΟΣ- ΑΝΩ ΠΕΔΙΝΑ 11. ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ- ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 12. ΚΛΕΙΔΩΝΙΑ- ΚΑΣΤΡΑΚΙ- ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ 14. ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΙ- Ι. Μ. ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΩΝ 15. ΕΛΑΤΗ- ΜΥΛΟΣ- ΑΓ. ΜΗΝΑΣ 17. ΜΟΝΟΔΕΝΤΡΙ- ΒΙΚΟΣ 18. ΜΟΝΟΔΕΝΤΡΙ- ΠΑΠΙΓΚΟ 19. ΠΑΠΙΓΚΟ- ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ- ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΤΥΜΦΗΣ 20. ΠΑΠΙΓΚΟ- ΑΣΤΡΑΚΑ 21. ΠΑΠΙΓΚΟ- ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ- ΓΚΑΜΗΛΑ 22. ΠΑΠΙΓΚΟ- ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ- ΒΡΥΣΟΧΩΡΙ 23. ΒΡΥΣΟΧΩΡΙ- ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ 24. ΚΟΝΙΤΣΑ- ΧΑΡΑΔΡΑ ΑΩΟΥ- ΣΚΑΜΝΕΛΙ 25. ΚΟΝΙΤΣΑ- ΧΑΡΑΔΡΑ ΑΩΟΥ- ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΤΥΜΦΗΣ 30. ΛΑΙΣΤΑ- ΒΟΒΟΥΣΑ 31. ΦΡΑΓΓΑΔΕΣ- ΔΙΠΟΤΑΜΟ 32. ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ- ΑΓ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ- ΔΟΛΙΑΝΗ 33. ΔΟΛΙΑΝΗ- Ι. Μ. ΒΟΥΤΣΑΣ- ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ 34. ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ- ΔΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ- ΜΕΤΣΟΒΟ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 11. ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ- ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 12. ΚΛΕΙΔΩΝΙΑ- ΚΑΣΤΡΑΚΙ- ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ 24. ΚΟΝΙΤΣΑ- ΧΑΡΑΔΡΑ ΑΩΟΥ- ΣΚΑΜΝΕΛΙ 25. ΚΟΝΙΤΣΑ- ΧΑΡΑΔΡΑ ΑΩΟΥ- ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΤΥΜΦΗΣ 26. ΚΟΝΙΤΣΑ- Ι. Μ. ΣΤΟΜΙΟΥ ΧΑΡΑΔΡΑΣ ΑΩΟΥ 27. ΚΟΝΙΤΣΑ- ΤΡΑΠΕΖΙΤΣΑ 28. ΠΑΛΙΟΣΕΛΙ- ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ- ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΣΜΟΛΙΚΑ- ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29. ΠΑΛΙΟΣΕΛΙ- ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΣΜΟΛΙΚΑ- ΚΟΡΥΦΗ ΣΜΟΛΙΚΑ ΜΠΟΓΔΑΝΙ- ΣΑΜΑΡΙΝΑ 45. ΔΙΣΤΡΑΤΟ-ΣΑΜΑΡΙΝΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ

Η προστατευόμενη Περιοχή Βόρειας Πίνδου (στο εξής Π. Π. Β. Πίνδου) περιλαμβάνει την περιοχή Βίκου-Αώου που ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1973, την περιοχή Βάλια-Κάλντα που ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1966 και την μεταξύ τους περιοχή που υπαγόταν σε καθεστώς Εθνικού Δρυμού ως σήμερα. Έχει έκταση 2.500 τ. χλμ. Περίπου.

Η δημιουργία της Π. Π. Β. Πίνδου με την ενοποίηση των τριών περιοχών εξασφαλίζει τη συνολική διαχείριση της περιοχής και την ολοκληρωμένη προστασία των ιδιαίτερων φυσικών χαρακτηριστικών της και της άγριας ζωής.

Στην Π. Π. της Β. Πίνδου, με εξαίρεση τις πολύ ορεινές περιοχές, υπάρχουν διάσπαρτοι 97 οικισμοί, οι κάτοικοι των οποίων χρησιμοποιούσαν, τόσο για τις καθημερινές ασχολίες τους όσο και για την επικοινωνία τους με άλλα χωριά και πόλεις της ευρύτερης περιοχής, ένα πολυσύνθετο και λειτουργικό δίκτυο μονοπατιών.

Οι σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν κατά τον 20ο αιώνα στον τρόπο και τα μέσα επικοινωνίας και μεταφοράς είχαν ως αποτέλεσμα πολλά από τα μονοπάτια αυτά να εγκαταλειφθούν και μερικώς ή ολικώς να καταστραφούν.

Τις τελευταίες δεκαετίες έγινε αντιληπτή, αρχικά από τους ορειβατικούς συλλόγους αλλά και από την τοπική κοινωνία αργότερα, η ανάγκη διατήρησης αυτών των μονοπατιών για λόγους ιστορικούς αλλά και πρακτικούς.

Σήμερα αρκετά μονοπάτια έχουν συντηρηθεί και σημανθεί, ώστε να είναι δυνατή η διέλευσή τους από πεζοπόρους και ορειβάτες. Η Π. Π. Β. Πίνδου διασχίζεται από δύο μονοπάτια μεγάλων διαδρομών.

Το πρώτο, το εθνικό μονοπάτι «Ο3», κατευθύνεται από το νότο προς το βορρά και συνδέει επτά χωριά του Ζαγορίου και της Κόνιτσας περνώντας από τους ορεινούς όγκους του Μιτσικελίου, της Τύμφης, του Σμόλικα και της χαράδρας του Βίκου.
 
Το δεύτερο, το διεθνές μονοπάτι «Ε6», κατευθύνεται από νοτιοανατολικά προς βόρεια, συνδέοντας πέντε οικισμούς του Μετσόβου και των Γρεβενών, περνώντας από τα όρη Λύγκου (Αρκουδόρεμα, Αυγό, Βάλια Κάλντα), τη Βασιλίτσα και τους πρόποδες του Σμόλικα.

Τα μονοπάτια Ο3 και Ε6 συνδέονται μεταξύ τους με άλλα δύο μονοπάτια –με κατεύθυνση δυτικοανατολική- τα οποία συνδέουν περιοχές της Τύμφης με τα όρη Λύγκου και το Μέτσοβο, αφού διασχίσουν το Ζαγόρι, και τα οποία στην πραγματικότητα αποτελούν τμήματα επιμέρους μονοπατιών, γι’ αυτό και δε χαρακτηρίζονται από μια ενιαία σήμανση καθόλο το μήκος τους.

Εκτός από τα παραπάνω υπάρχουν και πολλά άλλα μονοπάτια στην Π. Π. Β. Πίνδου που αποτελούν μέρος των δικτύων «Ζ» (Ζαγόρι), «Ρ» (Πίχτειο δίκτυο Μετσόβου), «ΕΠΠΕΡ» (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον) ή άλλων δικτύων στην περιοχή της Κόνιτσας καθώς και γενικότερα στην περιοχή της Προστατευόμενης Περιοχής.

Τέλος, υπάρχουν πολλά ακόμα μονοπάτια που διαθέτουν πρόχειρη σήμανση ή πολλές φορές και καθόλου. Επιστροφή στην αρχή ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ

Στη συνέχεια προτείνονται 47 πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές στο Π. Π. Β. Πίνδου.

Πρόκειται για μια συνοπτική περιγραφή τμημάτων των δύο μεγάλων μονοπατιών του εθνικού (Ο3) και του διεθνούς (Ε6) δικτύου και των συνδέσεών τους καθώς και για άλλα μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής.

Οι διαδρομές που δεν περιγράφονται στο χάρτη, λόγω του μεγάλου όγκου των πληροφοριών, δεν πρέπει να θεωρηθούν λιγότερο ενδιαφέρουσες.
 
Για κάθε διαδρομή δίνονται πληροφορίες που θα βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα της, πριν ξεκινήσουν.

Πιο συγκεκριμένα:
Το μήκος της διαδρομής σε χιλιόμετρα, κατά προσέγγιση.

Στις περισσότερες διαδρομές δε λαμβάνονται υπόψη οι κλίσεις του εδάφους.

Η διάρκεια της διαδρομής κατά προσέγγιση. Στις περιπτώσεις που το τέρμα δε συμπίπτει με την αφετηρία δεν έχει υπολογιστεί ο χρόνος επιστροφής.

Η υψομετρική διαβάθμιση.

Δίνεται το υψόμετρο στην αφετηρία και στο τέρμα.
 
Εάν υπάρχουν σημαντικές διαβαθμίσεις στα ενδιάμεσα αναφέρεται –ανάμεσα στα δύο προηγούμενα- το κατώτερο υψόμετρο. 

Ο τύπος της διαδρομής, η οποία μπορεί να είναι μονοπάτι, πρόχειρη δασική διάνοιξη, δασική οδός, ορεινή οδός, αγροτική οδός, επαρχιακή οδός, επαρχιακή ασφαλτοστρωμένη οδός ή εθνική οδός.

Ο τύπος του κυρίου τμήματος της διαδρομής βρίσκεται εκτός παρένθεσης, ενώ σε παρένθεση δίνεται ο τύπος άλλων σημαντικού μήκους τμημάτων της διαδρομής. 

Η ειδική σήμανση που πιθανόν να υπάρχει κατά της διάρκεια της διαδρομής (Ο3 Εθνικό μονοπάτι, Ε6 Διεθνές μονοπάτι, Ζ, Ρ, ΕΠΠΕΡ δίκτυα μονοπατιών) ή και άλλη σήμανση. 

Η σήμανση της διαδρομής, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από καλή και μέτρια έως πρόχειρη και ανύπαρκτη.

Ικανότητες προσανατολισμού είναι απαραίτητες, ειδικά στις μεγάλες διαδρομές.

Ο βαθμός δυσκολίας όπως προκύπτει από το μήκος της διαδρομής, την κλίση του εδάφους και την υψομετρική διαβάθμιση.

Η κλίμακα αξιολόγησης που χρησιμοποιείται είναι η εξής: πολύ υψηλός, υψηλός, μέτριος, χαμηλός και πολύ χαμηλός βαθμός δυσκολίας. 

Η ύπαρξη πόσιμου νερού. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής πόσιμο νερό συναντάται από πολύ συχνά έως σπάνια και καθόλου. Συνιστάται στον πεζοπόρο να έχει πάντα μαζί του νερό καθώς είναι πιθανό ορισμένες από τις υπάρχουσες πηγές να έχουν στερέψει κατά τους θερινούς μήνες. 

Η βλάστηση κατά μήκος της διαδρομής. 

Τα χαρακτηριστικά είδη χλωρίδας κατά μήκος της διαδρομής.

Τα χαρακτηριστικά είδη πανίδας που απαντώνται στη διαδρομή και στη γύρω περιοχή.
 
Τα ενδιαφέροντα σημεία φυσικού ή /και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, που συναντάει ο πεζοπόρος κατά τη διάρκεια της διαδρομής. .
Επιστροφή στην αρχή 1.ΛΙΓΓΙΑΔΕΣ- ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΙΤΣΙΚΕΛΙΟΥ- ΔΙΚΟΡΦΟ
Αφετηρία: Λιγγιάδες.
Τέρμα: Δίκορφο.
Μήκος διαδρομής: 16 χλμ.
 Διάρκεια διαδρομής: 8 ώρες.
Υψομετρική διαβάθμιση: 900μ.-1600μ.-100μ.
Τύπος διαδρομής: μονοπάτι (δασική οδός).
Ειδική σήμανση: Ο3.
 Σήμανση: από καλή έως μέτρια.
Βαθμός δυσκολίας: πολύ υψηλός.
Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο (το υπόλοιπο χρονικό διάστημα απαιτείται ειδικός εξοπλισμός και ανάλογες γνώσεις ορειβασίας).
 Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια.
Βλάστηση: ποώδης, δασική (δάση κωνοφόρων και δάση οξιάς μόνο στα βόρεια).
Πανίδα: χρυσαετός, ασπροπάρης.
 Ενδιαφέροντα σημεία: το όρος Μιτσικέλι, η θέα προς το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων στα νότια και προς το Κ. Ζαγόρι στα βόρεια. Παρατηρήσεις: λίγο ψηλότερα από το χωριό Λιγγιάδες, σε υψόμετρο 1400μ., υπάρχει το Ορειβατικό Καταφύγιο του ΕΟΣ Ιωαννίνων. Επιστροφή στην αρχή 2.ΔΙΚΟΡΦΟ- ΚΗΠΟΙ
Αφετηρία: Δίκορφο.
Τέρμα: Κήποι.
Μήκος διαδρομής: 12 χλμ.
Διάρκεια διαδρομής: 4 ώρες.
Υψομετρική διαβάθμιση: 1000μ.-800μ.
 Τύπος διαδρομής: μονοπάτι, επαρχιακή οδός, δασική οδός.
Ειδική σήμανση: Ο3.
Σήμανση: καλή.
Βαθμός δυσκολίας: χαμηλός.
Πρόσθετες δυσκολίες-κίνδυνοι: σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων ο ποταμός των Κήπων (Μπαγιώτικο ρέμα) ενδέχεται να μην είναι βατός.
Ο οδοιπόρος ας αναζητήσει το γεφύρι που βρίσκεται στα ανατολικά και κατόπιν την επαρχιακή οδό στα βόρεια του ποταμού. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: καθόλη τη διάρκεια του έτους.
Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια.
Βλάστηση: δρυοδάση.
Πανίδα: αρκούδα, αγριογούρουνο, ζαρκάδι. Ενδιαφέροντα σημεία: τα πέτρινα γεφύρια και τα παραδοσιακά ξωκλήσια.
 Χάρτης Διαδρομών
 Επιστροφή στην αρχή 3.
ΚΗΠΟΙ-ΚΟΥΚΟΥΛΙ
Αφετηρία: Κήποι. Τέρμα: Κουκούλι
Μήκος διαδρομής: 2,5 χλμ.
Διάρκεια διαδρομής: 1 ώρα και 15’.
Υψομετρική διαβάθμιση: 800μ.-900μ.
 Τύπος διαδρομής: μονοπάτι (επαρχιακή οδός).
Ειδική σήμανση: Ζ31.
Σήμανση: πρόχειρη.
Βαθμός δυσκολίας: πολύ χαμηλός.
Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: καθόλη τη διάρκεια του έτους.
Πόσιμο νερό: δεν υπάρχει.
 Βλάστηση: βελανιδιές, γάβροι, κέδροι.
Πανίδα: αγριογούρουνο, δρυοκολάπτες, γερακίνα, βραχοκιρκίνεζο.
Ενδιαφέροντα σημεία: το φαράγγι Σελάτο ή Βικάκι, το γεφύρι Λαζαρίδη ή Κοντοδήμου, η σκάλα Κουκουλίου (καλντερίμι χτισμένο σε βράχια), τα ερείπια του Μύλου Λαζαρίδη.
Χάρτης Διαδρομών
Επιστροφή στην αρχή 4.
ΚΑΠΕΣΟΒΟ- ΣΚΑΛΑ ΒΡΑΔΕΤΟΥ- ΒΡΑΔΕΤΟ
Αφετηρία: Καπέσοβο.
Τέρμα: Βραδέτο.
Μήκος διαδρομής: 3 χλμ.
Διάρκεια διαδρομής: 1 ώρα και 45’.
Υψομετρική διαβάθμιση: 1.100μ.-1.340μ.
 Τύπος διαδρομής: μονοπάτι.
Ειδική σήμανση: δεν υπάρχει.
Σήμανση: δεν υπάρχει.
Βαθμός δυσκολίας: πολύ χαμηλός.
Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: καθόλη τη διάρκεια του έτους.
Πόσιμο νερό: δεν υπάρχει.
 Βλάστηση: γάβροι, κέδροι.
Πανίδα: ασπροπάρης, βραχοκιρκίνεζο, σβαρνίστρα.
 Ενδιαφέροντα σημεία: η σκάλα Βραδέτου, τα πέτρινα γεφύρια, τα παραδοσιακά ξωκλήσια, το φαράγγι Μεζαριάς.
Χάρτης Διαδρομών
Επιστροφή στην αρχή 5.
 ΒΡΑΔΕΤΟ- ΜΠΕΛΟΗ
Αφετηρία: Βραδέτο.
Τέρμα: θέση Μπελόη χαράδρας Βίκου.
Μήκος διαδρομής: 2 χλμ.
Διάρκεια διαδρομής: 50 λεπτά.
Υψομετρική διαβάθμιση: 1.340μ.-1.450μ.
Τύπος διαδρομής: μονοπάτι (ορεινή οδός).
Ειδική σήμανση: Ζ2.
Σήμανση: καλή.
 Βαθμός δυσκολίας: πολύ χαμηλός.
Πρόσθετες δυσκολίες-κίνδυνοι: απαιτείται λίγη προσοχή στο τέρμα.
Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το Μάρτιο έως το Δεκέμβριο.
Πόσιμο νερό: δεν υπάρχει.
Βλάστηση: λιβάδια.
Πανίδα: αρκούδα, χρυσαετός, ασπροπάρης.
Ενδιαφέροντα σημεία: η θέα της χαράδρας του Βίκου.
Χάρτης Διαδρομών
Επιστροφή στην αρχή 6.
ΒΡΑΔΕΤΟ- ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΤΥΜΦΗΣ
 Αφετηρία: Βραδέτο.
Τέρμα: Δρακόλιμνη Τύμφης.
Μήκος διαδρομής: 16 χλμ.
Διάρκεια διαδρομής: 6 ώρες και 45’.
Υψομετρική διαβάθμιση: 1.340μ.-1.950μ.-1.750μ.-2.100μ.
Τύπος διαδρομής: μονοπάτι (ορεινή οδός).
Ειδική σήμανση: Ζ3, Ζ1, Ο3, άλλη σήμανση (κόκκινα σημάδια κ.α.).
 Σήμανση: μέτρια.
Βαθμός δυσκολίας: πολύ δύσκολη.
Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το τέλος Μαΐου έως τέλος Οκτωβρίου (τον υπόλοιπο χρόνο απαιτείται ειδικός χειμερινός εξοπλισμός και ανάλογες γνώσεις ορειβασίας).
Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια. Βλάστηση: ποώδης.
Πανίδα: αγριόγιδο, όρνιο, γυπαετός, χρυσαετός, αλπικός τρίτωνας.
Ενδιαφέροντα σημεία: τα υπαλπικά λιβάδια, τα οροπέδια, οι μικρές λίμνες, οι ορθοπλαγιές, οι χαράδρες, η παρθένα φύση.
Χάρτης Διαδρομών
Επιστροφή στην αρχή 7.
ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ- ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΤΥΜΦΗΣ
Αφετηρία: Τσεπέλοβο.
Τέρμα: Δρακόλιμνη Τύμφης.
Μήκος διαδρομής: 14 χλμ.
Διάρκεια διαδρομής: 6,5 ώρες.
Υψομετρική διαβάθμιση: 1.080μ.-1.950μ.-1.750μ.-2.100μ.
Τύπος διαδρομής: μονοπάτι.
Ειδική σήμανση: Ζ1, Ο3, άλλη σήμανση (κόκκινα σημάδια κ.α.).
Σήμανση: μέτρια.
Βαθμός δυσκολίας: πολύ υψηλός.
 Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από τέλος Μαΐου έως τέλος Οκτωβρίου (τον υπόλοιπο χρόνο απαιτείται ειδικός χειμερινός εξοπλισμός και ανάλογες γνώσεις ορειβασίας).
Πόσιμο νερό: σπάνια. Βλάστηση: ποώδης.
Πανίδα: αγριόγιδο, λύκος, όρνιο, γυπαετός, χρυσαετός, αλπικός τρίτωνας.
Ενδιαφέροντα σημεία: τα υπαλπικά λιβάδια, τα οροπέδια, οι μικρές λίμνες, οι ορθοπλαγιές, οι χαράδρες, η παρθένα φύση.
 Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 7Α.
ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ- ΓΚΑΜΗΛΑ
Αφετηρία: Τσεπέλοβο.
Τέρμα: Γκαμήλα.
Διάρκεια διαδρομής: 6.30 ώρες.
Υψομετρική διαβάθμιση: 1.150μ.-2.497μ.
 Τύπος διαδρομής: μονοπάτι.
Σήμανση: μέτρια. Βαθμός δυσκολίας: υψηλός.
Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το Μάιο έως τον Οκτώβριο.
Πόσιμο νερό: σπάνια.
 Πανίδα: αγριόγιδο, λύκος, αετοί.
 Ενδιαφέροντα σημεία: αλπικά οροπέδια, λιβάδια, χαράδρες.
Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 7Β.
ΝΕΓΑΔΕΣ-ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ Αφετηρία: Νεγάδες.
Τέρμα: Τσεπέλοβο.
Μήκος διαδρομής: 7 χλμ.
Διάρκεια διαδρομής: 3 ώρες και 15 λεπτά.
Υψομετρική διαβάθμιση: 1.060μ.-1.200μ.-850μ.-1.080μ.
Τύπος διαδρομής: δασική οδός, μονοπάτι.
Ειδική σήμανση: Ζ13.
Σήμανση: πρόχειρη και ελλιπής. Βαθμός δυσκολίας: μέτριος. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: καθόλη τη διάρκεια του έτους. Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια έως καθόλου. Πανίδα: αρκούδα, αγριογούρουνο, ζαρκάδι, γερακίνα. Ενδιαφέροντα σημεία: τα δρυοδάση και τα δάση κωνοφόρων του Κεντρικού Ζαγορίου, τα πέτρινα γεφύρια του Τσεπελόβου, το φαράγγι Βικάκι. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 8. ΒΙΤΣΑ- ΣΚΑΛΑ ΒΙΤΣΑΣ- ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΚΚΟΡΗ Αφετηρία: Βίτσα. Τέρμα: γέφυρα Κόκκορη (στην επαρχιακή οδό Ιωαννίνων-Κεντρικού Ζαγορίου). Μήκος διαδρομής: 3 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 1,5 ώρα. Υψομετρική διαβάθμιση: 880μ.-960μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι. Ειδική σήμανση: Ζ9, Ο3 (το δεύτερο ήμισυ). Σήμανση: μέτρια. Βαθμός δυσκολίας: πολύ χαμηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: καθόλη τη διάρκεια του έτους. Πόσιμο νερό: δεν υπάρχει. Βλάστηση: βελανιδιές, γάβροι, κέδρα. Πανίδα: αρκούδα, νυκτόβια και ημερόβια αρπακτικά πτηνά (ασπροπάρης, βραχοκιρκίνεζο κ.α.), σβαρνίστρα. Ενδιαφέροντα σημεία: η σκάλα Βίτσας (καλντερίμι χτισμένο στα βράχια), το γεφύρι του Μίσσιου, το γεφύρι του Κόκκορη, η χαράδρα του Βίκου. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 9. ΔΙΛΟΦΟ- ΒΙΤΣΑ Αφετηρία: Δίλοφο. Τέρμα: Βίτσα. Μήκος διαδρομής: 3 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 1,5 ώρα. Υψομετρική διαβάθμιση: 880μ.-960μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι. Ειδική σήμανση: Ζ15. Σήμανση: μέτρια. Βαθμός δυσκολίας: πολύ χαμηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: καθόλη τη διάρκεια του έτους. Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια. Βλάστηση: βελανιδιές, γάβροι, κέδροι. Πανίδα: αγριογούρουνο, δρυοκολάπτες. Ενδιαφέροντα σημεία: τα μικρά πέτρινα γεφύρια. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 10. ΕΛΑΦΟΤΟΠΟΣ- ΑΝΩ ΠΕΔΙΝΑ Αφετηρία: Ελαφότοπος. Τέρμα: Άνω Πεδινά. Μήκος διαδρομής: 3 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 1 ώρα και 20’. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.100μ.-960μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι. Ειδική σήμανση: Ζ5. Σήμανση: πρόχειρη έως και ανύπαρκτη. Βαθμός δυσκολίας: χαμηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: καθόλη τη διάρκεια του έτους. Πόσιμο νερό: συναντάται πολύ σπάνια. Βλάστηση: πουρνάρια, κέδρα. Πανίδα: ασπροπάρης, γερακίνα. Ενδιαφέροντα σημεία: βρύση παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 11. ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ- ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ Αφετηρία: Μεσοβούνι. Τέρμα: Ύψωμα Προφήτη Ηλία. Μήκος διαδρομής: 1,5 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 45 λεπτά. Υψομετρική διαβάθμιση: 680μ.-920μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι. Ειδική σήμανση: Ζ14. Σήμανση: πρόχειρη και ελλιπής. Βαθμός δυσκολίας: χαμηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: καθόλη τη διάρκεια του έτους. Πόσιμο νερό: δεν υπάρχει. Βλάστηση: δρυοδάση. Πανίδα: γερακίνα, λύκος. Ενδιαφέροντα σημεία: η θέα προς το Δυτικό Ζαγόρι (την κοιλάδα του Βοϊδομάτη, την κορυφή Αστράκα, την έξοδο του φαραγγιού του Βίκου), τα υπολείμματα του ιταλικού κοιμητηρίου (1940). Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 12. ΚΛΕΙΔΩΝΙΑ- ΚΑΣΤΡΑΚΙ- ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ Αφετηρία: Κλειδωνιά (πέτρινη γέφυρα στον ποταμό Βοϊδομάτη). Τέρμα: Άγιος Μηνάς. Μήκος διαδρομής: 4 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 3 ώρες και 15’. Υψομετρική διαβάθμιση: 480μ.-800μ.-640μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι. Ειδική σήμανση: Ζ16. Σήμανση: από πρόχειρη έως ανύπαρκτη. Βαθμός δυσκολίας: χαμηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: καθόλη τη διάρκεια του έτους. Πόσιμο νερό: δεν υπάρχει. Βλάστηση: βελανιδιές, γάβροι, πουρνάρια. Πανίδα: αγριογούρουνο, λύκος, χρυσαετός, ασπροπάρης. Ενδιαφέροντα σημεία: η γέφυρα του Βοϊδομάτη, το ξωκλήσι της Ευαγγελίστριας, η αρχαία οχύρωση «Καστράκι», η θέα προς το φαράγγι του Βοϊδομάτη και τους πύργους του Παπίγκου. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 14. ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΙ- Ι. Μ. ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΩΝ Αφετηρία: Ασπράγγελοι. Τέρμα: Ι. Μ. Ασπραγγέλων. Μήκος διαδρομής: 3 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 1 ώρα. Υψομετρική διαβάθμιση: 980μ.-1.050μ.-850μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι (ορεινός δρόμος). Ειδική σήμανση: Ζ17. Σήμανση: μέτρια. Βαθμός δυσκολίας: χαμηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: καθόλη τη διάρκεια του έτους. Πόσιμο νερό: δεν υπάρχει. Βλάστηση: βελανιδιές, γάβροι, πουρνάρια. Πανίδα: γερακίνα, ασπροπάρης, βραχοκιρκίνεζο. Ενδιαφέροντα σημεία: η Ι. Μ. Ασπραγγέλων, η θέα προς το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και τη λοφώδη ζώνη της ευρύτερης περιοχής της Ζίτσας. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 15. ΕΛΑΤΗ- ΜΥΛΟΣ- ΑΓ. ΜΗΝΑΣ Αφετηρία: Ελάτη. Τέρμα: ξωκλήσι Αγίου Μηνά. Μήκος διαδρομής: 2 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 1 ώρα. Υψομετρική διαβάθμιση: 960μ.-750μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι. Ειδική σήμανση: Ζ24. Σήμανση: μέτρια. Βαθμός δυσκολίας: χαμηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: καθόλη τη διάρκεια του έτους. Πόσιμο νερό: δεν υπάρχει. Βλάστηση: βελανιδιές, γάβροι. Πανίδα: αρκούδα, αγριογούρουνο, δρυοκολάπτες. Ενδιαφέροντα σημεία: τα πέτρινα γεφύρια, τα ερείπια ενός μύλου, το ξωκλήσι του Αγίου Μηνά. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 17. ΜΟΝΟΔΕΝΤΡΙ- ΒΙΚΟΣ Αφετηρία: Μονοδέντρι. Τέρμα: Βίκος (οικισμός). Μήκος διαδρομής: 10 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 6 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.060μ.-550μ.-770μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι. Ειδική σήμανση: Ο3 εκτός από την αρχή και το τέλος της διαδρομής (είσοδος και έξοδος από το φαράγγι). Σήμανση: καλή. Βαθμός δυσκολίας: υψηλός. Πρόσθετες δυσκολίες-κίνδυνοι: να αποφεύγεται η διάσχιση του φαραγγιού κατά την περίοδο παρατεταμένων βροχοπτώσεων ή κατακλυσμιαίων βροχών (γενικότερα συνιστάται προσεκτικό βάδισμα). Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο (πιθανά και τους υπόλοιπους μήνες αν δεν έχουν προηγηθεί έντονες βροχοπτώσεις). Πόσιμο νερό: υπάρχει μόνο μία πηγή. Βλάστηση: βελανιδιές, γάβροι, κρανιές κ.α. Πανίδα: αρκούδα, δρυοκολάπτες, ασπροπάρης, χρυσαετός, νυκτόβια αρπακτικά πτηνά, σβαρνίστρα, πέστροφα. Ενδιαφέροντα σημεία: το φαράγγι του Βίκου, οι πηγές του Βοϊδομάτη, η παρθένα φύση. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 18. ΜΟΝΟΔΕΝΤΡΙ- ΠΑΠΙΓΚΟ Αφετηρία: Μονοδέντρι. Τέρμα: Πάπιγκο (Μικρό ή Μεγάλο). Μήκος διαδρομής: 12 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 7 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.060μ.-550μ.-1.000μ. Ειδική σήμανση: Ο3 εκτός από την αρχή της διαδρομής (είσοδος στο φαράγγι). Σήμανση: καλή. Βαθμός δυσκολίας: υψηλός. Πρόσθετες δυσκολίες-κίνδυνοι: να αποφεύγεται η διάσχιση του φαραγγιού κατά την περίοδο παρατεταμένων βροχοπτώσεων ή κατακλυσμιαίων βροχών (γενικότερα συνιστάται προσεκτικό βάδισμα). Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το Μάιο έως το Νοέμβριο (πιθανά και τους υπόλοιπους μήνες αν δεν έχουν προηγηθεί έντονες βροχοπτώσεις). Πόσιμο νερό: υπάρχουν δύο πηγές. Βλάστηση: βελανιδιές, γάβροι, κρανιές, φλαμουριές κ.α. Πανίδα: αρκούδα, δρυοκολάπτες, ασπροπάρης, χρυσαετός, νυκτόβια αρπακτικά πτηνά, σβαρνίστρα, πέστροφα. Ενδιαφέροντα σημεία: το φαράγγι του Βίκου, οι πηγές του Βοϊδομάτη, η παρθένα φύση. Παρατηρήσεις: σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων πιθανά η μοναδική δίοδος-έξοδος από το φαράγγι προς το Πάπιγκο να είναι αδιάβατη. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 19. ΠΑΠΙΓΚΟ- ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ- ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΤΥΜΦΗΣ Αφετηρία: Πάπιγκο. Τέρμα: Δρακόλιμνη Τύμφης. Μήκος διαδρομής: 8 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 4,5 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.050μ.-2.100μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι. Ειδική σήμανση: Ο3 μέχρι το Ορειβατικό Καταφύγιο της ΕΟΟΑ και για μια μικρή απόσταση μετά από αυτό και στο υπόλοιπο τμήμα της διαδρομής, περιστασιακά, πρόχειρα κόκκινα σημάδια στα βράχια. Σήμανση: καλή στη διαδρομή του εθνικού μονοπατιού Ο3 και πρόχειρη στο υπόλοιπο τμήμα της διαδρομής. Βαθμός δυσκολίας: υψηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το τέλος Μαΐου έως το τέλος Οκτωβρίου (τους υπόλοιπους μήνες απαιτείται ειδικός χειμερινός εξοπλισμός και ανάλογες γνώσεις ορειβασίας). Πόσιμο νερό: συναντάται συχνά (υπάρχουν 5 πηγές). Βλάστηση: ποώδης. Πανίδα: αρπακτικά πτηνά (χρυσαετός, όρνιο, γυπαετός), αγριόγιδο, αλπικός τρίτωνας. Ενδιαφέροντα σημεία: το αλπικό τοπίο, τα οροπέδια, τα υπαλπικά λιβάδια, οι ορθοπλαγιές, οι υπαλπικές λίμνες, η παρθένα φύση. Παρατηρήσεις: η διαδρομή διέρχεται από το Ορειβατικό Καταφύγιο της ΕΟΟΑ, το οποίο λειτουργεί σε καθημερινή βάση από το τέλος Μαΐου έως το τέλος Οκτωβρίου (τους υπόλοιπους μήνες λειτουργεί κατόπιν συνεννόησης με τον ΕΟΣ Παπίγκου). Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 20. ΠΑΠΙΓΚΟ- ΑΣΤΡΑΚΑ Αφετηρία: Πάπιγκο. Τέρμα: κορυφή Αστράκα. Μήκος διαδρομής: 5 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 4,5 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.050μ.-2.436μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι. Ειδική σήμανση: Ο3 στην αρχή της διαδρομής (για 1,5 ώρα περίπου) και στο υπόλοιπο τμήμα της, περιστασιακά, πρόχειρα κόκκινα σημάδια στα βράχια ή μικροί πέτρινοι πυργίσκοι. Σήμανση: καλή στην αρχή της διαδρομής (Ο3) και πρόχειρη στο υπόλοιπο τμήμα της. Βαθμός δυσκολίας: πολύ υψηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το τέλος Μαΐου έως το τέλος Οκτωβρίου (τους υπόλοιπους μήνες απαιτείται ειδικός χειμερινός εξοπλισμός και ανάλογες γνώσεις ορειβασίας). Πόσιμο νερό: υπάρχει μόνο στην αρχή της διαδρομής. Βλάστηση: ποώδης. Πανίδα: αρπακτικά πτηνά (χρυσαετός, όρνιο, γυπαετός), σβαρνίστρα. Ενδιαφέροντα σημεία: το αλπικό τοπίο, οι ορθοπλαγιές, τα υπαλπικά οροπέδια, η παρθένα φύση. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 21. ΠΑΠΙΓΚΟ- ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ- ΓΚΑΜΗΛΑ Αφετηρία: Πάπιγκο. Τέρμα: κορυφή Γκαμήλα. Μήκος διαδρομής: 10 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 6 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.050μ.-2.497μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι. Ειδική σήμανση: Ο3 στα πρώτα 2.000 μ. της διαδρομής (για 4 ώρες περίπου) και στο υπόλοιπο τμήμα της, περιστασιακά, πρόχειρα κόκκινα σημάδια στα βράχια ή μικροί πέτρινοι πυργίσκοι. Σήμανση: καλή στο εθνικό μονοπάτι Ο3 ) και πρόχειρη στο υπόλοιπο τμήμα της διαδρομής. Βαθμός δυσκολίας: πολύ υψηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από τον Ιούνιο έως το τέλος Οκτωβρίου ( το υπόλοιπο διάστημα απαιτείται ειδικός χειμερινός εξοπλισμός και ανάλογες γνώσεις ορειβασίας). Πόσιμο νερό: συναντάται συχνά στο πρώτο μισό της διαδρομής (5 πηγές), ενώ δεν υπάρχει καθόλου στο υπόλοιπο τμήμα της. Βλάστηση: ποώδης. Πανίδα: αρπακτικά πτηνά (χρυσαετός, όρνιο, γυπαετός), αγριόγιδο. Ενδιαφέροντα σημεία: το αλπικό τοπίο, οι ορθοπλαγιές, τα υπαλπικά οροπέδια, η παρθένα φύση. Παρατηρήσεις: η διαδρομή διέρχεται από το Ορειβατικό Καταφύγιο της ΕΟΟΑ το οποίο λειτουργεί σε καθημερινή βάση από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου (τους υπόλοιπους μήνες λειτουργεί κατόπιν συνεννόησης με τον ΕΟΣ Παπίγκου). Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 22. ΠΑΠΙΓΚΟ- ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ- ΒΡΥΣΟΧΩΡΙ Αφετηρία: Πάπιγκο. Τέρμα: Βρυσοχώρι. Μήκος διαδρομής: 16 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 12 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.050μ.-2.300μ.-990μ. Βαθμός δυσκολίας: πολύ υψηλός. Πρόσθετες δυσκολίες-κίνδυνοι: πιθανή κατολίσθηση στη μοναδική διάβαση από τα οροπέδια στις βόρειες πλαγιές της Τύμφης (πέρασμα Καρτερού). Σε περίπτωση βροχόπτωσης ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Γενικά απαιτείται προσεκτικό βάδισμα. Τύπος διάβασης: μονοπάτι, δασική οδός. Ειδική σήμανση: Ο3. Σήμανση: καλή. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από τον Ιούνιο έως το τέλος Οκτωβρίου ( το υπόλοιπο διάστημα απαιτείται ειδικός χειμερινός εξοπλισμός και ανάλογες γνώσεις ορειβασίας). Πόσιμο νερό: θα συναντήσετε 5 πηγές στο πρώτο τέταρτο της διαδρομής και μία στο τελευταίο τέταρτο της διαδρομής, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα της δεν υπάρχει καθόλου πόσιμο νερό. Βλάστηση: ποώδης βλάστηση, δάση κωνοφόρων, οξιάς, δρυών, γάβρων κ.α. Πανίδα: αρπακτικά πτηνά (χρυσαετός, όρνιο, γυπαετός), αγριόγιδο, αρκούδα, δρυοκολάπτες. Ενδιαφέροντα σημεία: το αλπικό τοπίο, τα υπαλπικά οροπέδια, οι ορθοπλαγιές, οι υπαλπικές παροδικές υδατοσυλλογές, η παρθένα φύση, η χαράδρα του Αώου. Παρατηρήσεις: η διαδρομή διέρχεται από το Ορειβατικό Καταφύγιο της ΕΟΟΑ το οποίο λειτουργεί σε καθημερινή βάση από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου (τους υπόλοιπους μήνες λειτουργεί κατόπιν συνεννόησης με τον ΕΟΣ Παπίγκου). Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 23. ΒΡΥΣΟΧΩΡΙ- ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ Αφετηρία: Βρυσοχώρι. Τέρμα: Ι. Μ. Αγίας Τριάδας. Μήκος διαδρομής: 6,5 χλμ. (έχει υπολογιστεί η κλίση του εδάφους). Διάρκεια διαδρομής: 3 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 990μ.-1.240μ.-940μ. Βαθμός δυσκολίας: μέτριος. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι, δασική οδός. Ειδική σήμανση: Ο3, ΕΠΠΕΡ. Σήμανση: καλή. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το Μάρτιο ως το Νοέμβριο (πιθανά και τους υπόλοιπους μήνες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες). Πόσιμο νερό: συναντάται σχετικά συχνά. Βλάστηση: δάση κωνοφόρων, οξιάς και δρυός. Πανίδα: αρκούδα, ζαρκάδι, αγριογούρουνο, δρυοκολάπτες και άλλα δασόβια πτηνά. Ενδιαφέροντα σημεία: η Ι. Μ. Αγ. Τριάδας, τα δάση κωνοφόρων και οξιάς. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 24. ΚΟΝΙΤΣΑ- ΧΑΡΑΔΡΑ ΑΩΟΥ- ΣΚΑΜΝΕΛΙ Αφετηρία: Κόνιτσα (γέφυρα Αώου). Τέρμα: Σκαμνέλι. Μήκος διαδρομής: 21 χλμ. Μέση διάρκεια διαδρομής: 13 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 450μ.-2.200μ.-1.100μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι (δασική οδός). Ειδική σήμανση: κίτρινο τετράγωνο με μαύρο πλαίσιο σε κίτρινο φόντο στην αρχή της διαδρομής (μέχρι και την Ι. Μ. Στομίου) και μαύρο τετράγωνο σε κίτρινο φόντο στο υπόλοιπο τμήμα της. Σήμανση: από μέτρια έως πρόχειρη. Βαθμός δυσκολίας: πολύ υψηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το Μάιο έως τον Οκτώβριο ( το υπόλοιπο διάστημα απαιτείται ειδικός χειμερινός εξοπλισμός και ανάλογες γνώσεις ορειβασίας). Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια (μόνο στην αρχή της διαδρομής). Βλάστηση: δρυοδάση, δάση κωνοφόρων και οξιάς. Πανίδα: αγριόγιδο, αγριογούρουνο, αγριόγατος, χρυσαετός, όρνιο, γυπαετός. Ενδιαφέροντα σημεία: η γέφυρα της Κόνιτσας, η Ι. Μ. Στομίου, ο ποταμός Αώος, η χαράδρα Αώου, οι ορθοπλαγιές της Τύμφης, τα υπαλπικά λιβάδια. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 25. ΚΟΝΙΤΣΑ- ΧΑΡΑΔΡΑ ΑΩΟΥ- ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΤΥΜΦΗΣ Αφετηρία: Κόνιτσα (γέφυρα Αώου). Τέρμα: Δρακόλιμνη Τύμφης. Μήκος διαδρομής: 12 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 7 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 450μ.-2.100μ. Τύπος διαδρομής: δασική οδός σε ένα μικρό τμήμα στην αρχή της διαδρομής και στη συνέχεια μονοπάτι. Ειδική σήμανση: μονοπάτια εκτός δικτύων. Σήμανση: από μέτρια έως πρόχειρη. Βαθμός δυσκολίας: πολύ υψηλός. Πρόσθετες δυσκολίες-κίνδυνοι: πιθανός κίνδυνος από πτώση λίθων στη μοναδική διάβαση από τη χαράδρα προς τα οροπέδια (πέρασμα Νταβάλιστας). Σε περίπτωση βροχής ο κίνδυνος είναι αυξημένος). Γενικά απαιτείται προσεκτικό βάδισμα. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το Μάιο έως τον Οκτώβριο (το υπόλοιπο διάστημα απαιτείται ειδικός χειμερινός εξοπλισμός και ανάλογες γνώσεις ορειβασίας). Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια (4 πηγές). Βλάστηση: δάση κωνοφόρων, δρυοδάση, υπαλπικά λιβάδια. Πανίδα: αγριόγιδο, αγριογούρουνο, ζαρκάδι, αγριόγατος, αρκούδα, δρυοκολάπτης, αρπακτικά πτηνά. Ενδιαφέροντα σημεία: η γέφυρα της Κόνιτσας, η Ι. Μ. Στομίου, ο ποταμός Αώος, η χαράδρα Αώου, η υπαλπική λίμνη και τα οροπέδια. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 26. ΚΟΝΙΤΣΑ- Ι. Μ. ΣΤΟΜΙΟΥ ΧΑΡΑΔΡΑΣ ΑΩΟΥ Αφετηρία: Κόνιτσα (γέφυρα Αώου). Τέρμα: Ι. Μ. Στομίου. Μήκος διαδρομής: 6 χλμ. (έχει υπολογιστεί η κλίση του εδάφους). Διάρκεια διαδρομής: 2 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 450μ.-880μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι, δασική οδός. Ειδική σήμανση: μονοπάτια εκτός δικτύων. Σήμανση: από καλή έως πρόχειρη. Βαθμός δυσκολίας: χαμηλός. Πρόσθετες δυσκολίες-κίνδυνοι: απαιτείται προσοχή σε περίπτωση που λόγω καταρρακτωδών βροχών το ποτάμι έχει σκεπάσει το μονοπάτι. Συνιστάται σε τέτοιες περιπτώσεις η χρήση του παλιού μονοπατιού. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: καθόλη τη διάρκεια του έτους. Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια (υπάρχουν 2 πηγές). Βλάστηση: βελανιδιά, γάβρος, κρανιά. Πανίδα: αγριογούρουνο, ζαρκάδι, αγριόγατος, δρυοκολάπτης. Ενδιαφέροντα σημεία: η γέφυρα της Κόνιτσας, η Ι. Μ. Στομίου, ο ποταμός Αώος, η χαράδρα Αώου. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 27. ΚΟΝΙΤΣΑ- ΤΡΑΠΕΖΙΤΣΑ Αφετηρία: Κόνιτσα (ξωκλήσι Αγ. Αθανασίου). Τέρμα: κορυφή Τραπεζίτσα. Μήκος διαδρομής: 5 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 4 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 990μ.-2.022μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι. Ειδική σήμανση: μονοπάτια εκτός δικτύων. Σήμανση: μέτρια. Βαθμός δυσκολίας: πολύ υψηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το Απρίλιο έως το Νοέμβριο ( το υπόλοιπο διάστημα απαιτείται ειδικός χειμερινός εξοπλισμός και ανάλογες γνώσεις ορειβασίας). Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια (μία μόνο πηγή). Βλάστηση: κυρίως δάση κωνοφόρων. Πανίδα: αγριόγιδο, χρυσαετός, δρυοκολάπτες. Ενδιαφέροντα σημεία: η θέα της χαράδρας του Αώου, της Τύμφης, του Σμόλικα και του Γράμμου. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 28. ΠΑΛΙΟΣΕΛΙ- ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ- ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΣΜΟΛΙΚΑ- ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Αφετηρία: Παλιοσέλι. Τέρμα: Αγ. Παρασκευή. Μήκος διαδρομής: 14 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 8 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.000μ.-2.200μ.-1.050μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι. Ειδική σήμανση: Ο3. Σήμανση: καλή. Βαθμός δυσκολίας: πολύ υψηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το Μάιο έως τον Οκτώβριο (το υπόλοιπο διάστημα απαιτείται ειδικός χειμερινός εξοπλισμός και ανάλογες γνώσεις ορειβασίας). Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια. Βλάστηση: δάση κωνοφόρων (κυρίως μαύρης πεύκης και ρόμπολου), δάση οξιάς, υπαλπικά λιβάδια. Πανίδα: αρκούδα, ζαρκάδι, χρυσαετός. Ενδιαφέροντα σημεία: τα ορεινά δάση, τα υπαλπικά οροπέδια, η υπαλπική λίμνη, η προσέγγιση στην κορυφή του Σμόλικα, η θέα προς την οροσειρά της Τύμφης. Παρατηρήσεις: η διαδρομή διέρχεται από το ορειβατικό καταφύγιο που βρίσκεται στα 1.600 μ. (θέση Νάνα). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από τον Ορειβατικό Σύλλογο Παλαιοσελίου. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 29. ΠΑΛΙΟΣΕΛΙ- ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΣΜΟΛΙΚΑ- ΚΟΡΥΦΗ ΣΜΟΛΙΚΑ ΜΠΟΓΔΑΝΙ- ΣΑΜΑΡΙΝΑ Αφετηρία: Παλιοσέλι. Τέρμα: Σαμαρίνα. Μήκος διαδρομής: 21 χλμ. (έχει υπολογιστεί η κλίση). Διάρκεια διαδρομής: 12 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.000μ.-2.637μ.-1.400μ. Βαθμός δυσκολίας: πολύ υψηλός. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι. Ειδική σήμανση: Ο3 ως τη Δρακόλιμνη, ΕΠΠΕΡ σε όλη τη διαδρομή. Σήμανση: καλή. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το Μάιο έως τον Οκτώβριο (το υπόλοιπο διάστημα απαιτείται ειδικός χειμερινός εξοπλισμός και ανάλογες γνώσεις ορειβασίας). Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια. Βλάστηση: δάση κωνοφόρων (κυρίως μαύρης πεύκης και ρόμπολου), δάση οξιάς, υπαλπικά λιβάδια. Πανίδα: αρκούδα, αγριόγιδο, αγριόγατος, χρυσαετός, δρυοκολάπτες. Ενδιαφέροντα σημεία: τα ορεινά δάση, τα υπαλπικά οροπέδια, η υπαλπική λίμνη, οι μεγάλες κορυφές (Σμόλικας, Μόσια), η θέα προς τα άλλα ορεινά συγκροτήματα της Β. Πίνδου. Παρατηρήσεις: η διαδρομή διέρχεται από το ορειβατικό καταφύγιο που βρίσκεται στα 1.600 μ. (θέση Νάνα). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από τον Ορειβατικό Σύλλογο Παλαιοσελίου. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 30. ΛΑΙΣΤΑ- ΒΟΒΟΥΣΑ Αφετηρία: Λάιστα. Τέρμα: Βοβούσα. Μήκος διαδρομής: 12 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 4 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.000μ.-1.600μ.-1.000μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι, δασική οδός. Ειδική σήμανση: Ζ19. Σήμανση: πρόχειρη. Βαθμός δυσκολίας: υψηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το Απρίλιο έως το Νοέμβριο (το υπόλοιπο διάστημα απαιτείται ειδικός χειμερινός εξοπλισμός). Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια. Βλάστηση: δάση κωνοφόρων (μαύρης πεύκης, ελάτης) και οξιάς. Πανίδα: αγριογούρουνο, αρκούδα, αγριόγατος, δρυοκολάπτες. Ενδιαφέροντα σημεία: τα δάση κωνοφόρων και οξιάς, η θέα προς την Τύμφη, το Αυγό και άλλες κορυφές της Β. Πίνδου. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 31. ΦΡΑΓΓΑΔΕΣ- ΔΙΠΟΤΑΜΟ Αφετηρία: Φραγγάδες. Τέρμα: Διπόταμο. Μήκος διαδρομής: 6 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 3 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 960μ.-750μ.-840μ. Βαθμός δυσκολίας: μέτριος. Τύπος διαδρομής: δασική οδός, μονοπάτι. Ειδική σήμανση: Ζ23. Σήμανση: πρόχειρη και ελλιπής. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: καθόλη τη διάρκεια του έτους. Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια έως καθόλου. Βλάστηση: δρυοδάση. Πανίδα: αρκούδα, αγριογούρουνο, δρυοκολάπτες, γερακίνα. Ενδιαφέροντα σημεία: η γέφυρα του Θ. Πετσιώνη, η Ι. Μ. Αγ. Νικολάου Φραγγάδων, τα δρυοδάση. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 32. ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ- ΑΓ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ- ΔΟΛΙΑΝΗ Αφετηρία: Λεπτοκαρυά. Τέρμα: Δόλιανη (Ν. Αμαρούσιο). Μήκος διαδρομής: 6 χλμ. (έχει υπολογιστεί η κλίση του εδάφους) Διάρκεια διαδρομής: 2 ώρες και 15’. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.000μ.-1.260μ.-920μ. Τύπος διαδρομής: πρόχειρη δασική διάνοιξη, δασική οδός, μονοπάτι. Ειδική σήμανση: ΕΠΠΕΡ. Σήμανση: καλή. Βαθμός δυσκολίας: χαμηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: καθόλη τη διάρκεια του έτους. Πόσιμο νερό: δεν υπάρχει. Βλάστηση: δρυοδάση και δάση μαύρης πεύκης. Πανίδα: αρκούδα, αγριογούρουνο, γερακίνα. Ενδιαφέροντα σημεία: τα δρυοδάση, το ύψωμα Άγ. Χριστόφορος, η θέα προς τα δάση του Ζαγορίου. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 33. ΔΟΛΙΑΝΗ- Ι. Μ. ΒΟΥΤΣΑΣ- ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ Αφετηρία: Δόλιανη. Τέρμα: Γρεβενίτι (Ν. Αμαρούσιο). Μήκος διαδρομής: 7 χλμ. (έχει υπολογιστεί η κλίση του εδάφους) Διάρκεια διαδρομής: 3 ώρες και 15’. Υψομετρική διαβάθμιση: 920μ.-650μ.-1.000μ. Τύπος διαδρομής: πρόχειρη δασική διάνοιξη, δασική οδός, μονοπάτι. Ειδική σήμανση: ΕΠΠΕΡ. Σήμανση: καλή. Βαθμός δυσκολίας: χαμηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: καθόλη τη διάρκεια του έτους. Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια. Βλάστηση: δρυοδάση. Πανίδα: αρκούδα, αγριογούρουνο, γερακίνα. Ενδιαφέροντα σημεία: τα δρυοδάση, ο ποταμός Βάρδας, το πέτρινο γεφύρι της Ι. Μ. Βουτσάς. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 34. ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ- ΔΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ- ΜΕΤΣΟΒΟ Αφετηρία: Γρεβενίτι. Τέρμα: Μέτσοβο. Μήκος διαδρομής: 22 χλμ. (έχει υπολογιστεί η κλίση του εδάφους) Διάρκεια διαδρομής: 8 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.000μ.-1.500μ.-1.150μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι, πρόχειρη δασική διάνοιξη, δασική οδός, επαρχιακή οδός. Ειδική σήμανση: ΕΠΠΕΡ. Σήμανση: καλή. Βαθμός δυσκολίας: υψηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο (τον υπόλοιπο χρόνο απαιτείται ειδικός εξοπλισμός). Πόσιμο νερό: συναντάται σχετικά συχνά. Βλάστηση: δασική, λιβαδική, δάση οξιάς και μαύρης πεύκης. Πανίδα: αρκούδα, αγριογούρουνο, αγριόγατος, ζαρκάδι, γερακίνα. Ενδιαφέροντα σημεία: τα δάση οξιάς. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 35. ΜΕΤΣΟΒΟ- ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ- ΦΛΕΓΓΑ- ΑΥΤΙΑ Αφετηρία: Μέτσοβο (ξωκλήσι προφήτη Ηλία). Τέρμα: κορυφή Αυτιά. Μήκος διαδρομής: 15 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 5,5 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.350μ.-2.157μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι. Ειδική σήμανση: Ρ1. Σήμανση: μέτρια. Βαθμός δυσκολίας: πολύ υψηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το Μάιο έως τον Οκτώβριο (τον υπόλοιπο χρόνο απαιτείται ειδικός εξοπλισμός και εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις). Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια. Βλάστηση: λιβάδια, μαύρη πεύκη, ρόμπολο. Πανίδα: αρκούδα, λύκος, αγριόγιδο, χρυσαετός. Ενδιαφέροντα σημεία: το όρος Μαυροβούνι, οι κορυφές Αυτιά και Φλέγγα, η θέα προς τη Βάλια Κάλντα στα βόρεια και την Τεχνητή Λίμνη ΥΗΕ Πηγών Αώου στα νότια. Παρατηρήσεις: η διαδρομή διέρχεται από το ορειβατικό καταφύγιο του Δήμου Μετσόβου (περισσότερες πληροφορίες στο Δήμο Μετσόβου). Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 36. ΜΕΤΣΟΒΟ- ΤΣΟΥΜΑ ΜΠΑΡΜΠΑ Αφετηρία: Μέτσοβο (θέση Καθρέπτης). Τέρμα: ύψωμα Τσούμα Μπάρμπα. Μήκος διαδρομής: 13 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 3 ώρες και 45’. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.200μ.-1.502μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι (εθνική οδός, δασική οδός). Ειδική σήμανση: Ρ2. Σήμανση: καλή. Βαθμός δυσκολίας: μέτριος. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το Μάρτιο έως το Νοέμβριο (τον υπόλοιπο χρόνο απαιτείται ειδικός εξοπλισμός). Πόσιμο νερό: συναντάται συχνά. Βλάστηση: δάση οξιάς. Πανίδα: αρκούδα, λύκος, αγριογούρουνο, , ζαρκάδι, δρυοκολάπτες. Ενδιαφέροντα σημεία: η θέα στην Τεχνητή Λίμνη ΥΗΕ Πηγών Αώου και στο όρος Μαυροβούνι, τα δάση οξιάς Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 37. ΜΕΤΣΟΒΟ- ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΣΩΝ. Αφετηρία: Μέτσοβο (κόμβος Μετσόβου στην εθνική οδό). Τέρμα: χιονοδρομικό κέντρο ΙΒΜΤ. Μήκος διαδρομής: 16 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 5 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.250μ.-1.500μ.-1.300μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι, δασική οδός. Ειδική σήμανση: Ρ3. Σήμανση: καλή. Βαθμός δυσκολίας: μέτριος. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο (τον υπόλοιπο χρόνο απαιτείται ειδικός εξοπλισμός). Πόσιμο νερό: συναντάται συχνά. Βλάστηση: δάση οξιάς. Πανίδα: γερακίνα. Ενδιαφέροντα σημεία: το οροπέδιο Πολιτσών, η θέα στα γύρω βουνά, τα δάση οξιάς. Παρατηρήσεις: στην περιοχή υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου ΙΒΜΤ. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 38. ΣΜΙΞΗ ΑΩΟΥ- ΑΡΚΟΥΔΟΡΕΜΑΤΟΣ- ΦΡΑΓΜΑ ΥΗΕ ΠΗΓΩΝ ΑΩΟΥ Αφετηρία: ένωση Αώου-Αρκουδορέματος. Τέρμα: φράγμα ΥΗΕ Πηγών Αώου. Μήκος διαδρομής: 12 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 4 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.000μ.-1.350μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι, δασική οδός. Ειδική σήμανση: Ρ5. Σήμανση: καλή. Βαθμός δυσκολίας: υψηλός. Πρόσθετες δυσκολίες-κίνδυνοι: απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάσχιση του φαραγγιού. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το Μάρτιο έως το Νοέμβριο (τον υπόλοιπο χρόνο απαιτείται ειδικός εξοπλισμός). Πόσιμο νερό: συναντάται συχνά. Βλάστηση: δάση μαύρης πεύκης. Πανίδα: αρκούδα, αγριόγιδο, δρυοκολάπτες. Ενδιαφέροντα σημεία: το φαράγγι του ποταμού Αώου, τα δάση μαύρης πεύκης, η θέα προς τις πλαγιές της Φλέγγας. Παρατηρήσεις: η αφετηρία βρίσκεται κοντά στη θέση ένωσης του ποταμού Αώου με το Αρκουδόρεμα (ένωση ρέματος Βαθύλακκου με Αώο), όπου και συνδέεται με το μονοπάτι Ε6, το οποίο όμως βρίσκεται στην απέναντι όχθη. Σε περιόδους έντονης βροχόπτωσης είναι πιθανό να μην είναι δυνατή η διάσχιση του φαραγγιού του Αώου. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 39. ΣΑΛΑΤΟΥΡΑ ΜΗΛΙΑΣ- ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ- ΑΥΧΕΝΑΣ ΦΛΕΓΓΑΣ- ΑΥΤΙΩΝ- ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΥΗΕ ΠΗΓΩΝ ΑΩΟΥ Αφετηρία: θέση Σαλατούρα Μηλιάς (διάσελο). Τέρμα: φράγμα ΥΗΕ Πηγών Αώου. Μήκος διαδρομής: 20 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 7 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.700μ.-1.950μ.-1.350μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι, δασική οδός. Ειδική σήμανση: Ρ6. Σήμανση: καλή. Βαθμός δυσκολίας: υψηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο (τον υπόλοιπο χρόνο απαιτείται ειδικός εξοπλισμός και γνώσεις ορειβασίας). Πόσιμο νερό: συναντάται σχετικά συχνά στο πρώτο ήμισυ της διαδρομής και σπάνια στο υπόλοιπο. Βλάστηση: λιβάδια, δάση οξιάς και μαύρης πεύκης, ρόμπολα. Πανίδα: αρκούδα, αγριόγιδο, αγριόγατος, δρυοκολάπτες, χρυσαετός. Ενδιαφέροντα σημεία: η Βάλια Κάλντα, το Αρκουδόρεμα, οι κορυφές Φλέγγα και Αυτιά, η θέα στην ευρύτερη περιοχή. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 40. ΜΗΛΙΑ- ΣΑΛΑΤΟΥΡΑ ΜΗΛΙΑΣ- ΦΛΕΓΓΑ Αφετηρία: Μηλιά. Τέρμα: κορυφή Φλέγγα. Μήκος διαδρομής: 15 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 5 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.100μ.-2.157μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι, δασική οδός. Ειδική σήμανση: Ρ7, Ε6 (στην αρχή). Σήμανση: καλή. Βαθμός δυσκολίας: υψηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο (τον υπόλοιπο χρόνο απαιτείται ειδικός εξοπλισμός και γνώσεις ορειβασίας). Πόσιμο νερό: συναντάται συχνά. Βλάστηση: λιβάδια, δάση οξιάς και μαύρης πεύκης, ρόμπολα. Πανίδα: αρκούδα, λύγκας, αγριόγιδο, δρυοκολάπτες, χρυσαετός. Ενδιαφέροντα σημεία: το όρος Μαυροβούνι, η κορυφή Φλέγγα, η θέα προς τη Βάλια Κάλντα, την Τεχνητή Λίμνη ΥΗΕ Πηγών Αώου και την ευρύτερη περιοχή. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 41. ΜΕΤΣΟΒΟ- ΜΗΛΙΑ Αφετηρία: Μέτσοβο. Τέρμα: Μηλιά. Μήκος διαδρομής: 18 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 5,5 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.200μ.-1.600μ.-1.100μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι (δασική οδός). Ειδική σήμανση: Ε6. Σήμανση: καλή. Βαθμός δυσκολίας: μέτριος. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο (τον υπόλοιπο χρόνο απαιτείται ειδικός εξοπλισμός). Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια. Βλάστηση: λιβάδια, δάση οξιάς και μαύρης πεύκης, ρόμπολα. Πανίδα: αρκούδα, δρυοκολάπτες, χρυσαετός. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 42. ΜΗΛΙΑ- ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ- ΑΡΚΟΥΔΟΡΕΜΑ- ΒΟΒΟΥΣΑ Αφετηρία: Μηλιά. Τέρμα: Βοβούσα. Μήκος διαδρομής: 23 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 12 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.140μ.-1.700μ.-1.000μ.. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι, δασική οδός. Ειδική σήμανση: Ε6. Σήμανση: καλή. Βαθμός δυσκολίας: υψηλός (απαιτείται προσεκτικό βάδισμα). Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο. Πόσιμο νερό: συναντάται σχετικά συχνά. Βλάστηση: δάση οξιάς και μαύρης πεύκης. Πανίδα: αρκούδα, αγριόγιδο, αγριόγατος, ζαρκάδι, δρυοκολάπτες. Ενδιαφέροντα σημεία: η Βάλια Κάλντα, το Αρκουδόρεμα, ο Ποταμός Αώος. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 43. ΒΟΒΟΥΣΑ- ΑΥΓΟ Αφετηρία: Βοβούσα. Τέρμα: κορυφή Αυγό. Μήκος διαδρομής: 6 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 3,5 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.000μ.-2.157μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι. Ειδική σήμανση: δεν υπάρχει. Σήμανση: από πρόχειρη έως ανύπαρκτη. Βαθμός δυσκολίας: υψηλός. Πρόσθετες δυσκολίες-κίνδυνοι: κίνδυνος κεραυνών στην κορυφή όταν έχει συννεφιά. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το Μάιο έως το Νοέμβριο. Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια. Βλάστηση: δάση οξιάς και μαύρης πεύκης, ρόμπολα. Πανίδα: αρκούδα, αγριόγιδο, χρυσαετός. Ενδιαφέροντα σημεία: η κορυφή Αυγό, η θέα προς τη χαράδρα του Αρκουδορέματος και την ευρύτερη περιοχή του όρους Λύγκος και της Β. Πίνδου. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 44. ΒΟΒΟΥΣΑ- ΔΙΣΤΡΑΤΟ Αφετηρία: Βοβούσα. Τέρμα: Δίστρατο. Μήκος διαδρομής: 15 χλμ. (έχει υπολογιστεί η κλίση του εδάφους) Διάρκεια διαδρομής: 6 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.000μ.-1.400μ.-1.000μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι, δασική οδός. Ειδική σήμανση: ΕΠΠΕΡ. Σήμανση: καλή. Βαθμός δυσκολίας: υψηλός. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το Μάρτιο έως το Δεκέμβριο. Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια. Βλάστηση: δάση μαύρης πεύκης. Πανίδα: αρκούδα, αγριογούρουνο, αγριόγατος, ζαρκάδι, δρυοκολάπτες. Ενδιαφέροντα σημεία: η χαράδρα του ποταμού Αώου. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 45. ΔΙΣΤΡΑΤΟ-ΣΑΜΑΡΙΝΑ Αφετηρία: Δίστρατο. Τέρμα: Σαμαρίνα. Μήκος διαδρομής: 15 χλμ. (έχει υπολογιστεί η κλίση του εδάφους) Διάρκεια διαδρομής: 5 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.000μ.-1.600μ.-1.500μ. Τύπος διαδρομής: μονοπάτι, δασική οδός. Ειδική σήμανση: ΕΠΠΕΡ. Σήμανση: καλή. Βαθμός δυσκολίας: μέτριος. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το Μάρτιο έως το Δεκέμβριο. Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια. Βλάστηση: δάση μαύρης πεύκης. Πανίδα: αρκούδα, αγριογούρουνο, δρυοκολάπτες. Ενδιαφέροντα σημεία: η χαράδρα του Σαμαρινιώτικου ρέματος, η Ι. Μ. Αγ. Παρασκευής, η Ι. Μ. Μεταμόρφωσης του Σωτήρα. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 46. ΠΕΡΙΒΟΛΙ- ΑΥΓΟ Αφετηρία: Περιβόλι. Τέρμα: κορυφή Αυγό. Μήκος διαδρομής: 8 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 4 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.300μ.-2.157μ. Τύπος διαδρομής: δασική οδός, μονοπάτι. Ειδική σήμανση: Ε6 (κατά το πρώτο ήμισυ). Σήμανση: καλή στο πρώτο ήμισυ και ανύπαρκτη στο υπόλοιπο. Βαθμός δυσκολίας: μέτριος. Πρόσθετες δυσκολίες-κίνδυνοι: κίνδυνος κεραυνών στην κορυφή όταν έχει συννεφιά. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το Μάιο έως τον Οκτώβριο. Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια. Βλάστηση: μαύρη πεύκη, οξιές, ρόμπολα. Πανίδα: αρκούδα, ζαρκάδι, χρυσαετός. Ενδιαφέροντα σημεία: η κορυφή Αυγό, η θέα προς τη χαράδρα του Αρκουδορέματος και την ευρύτερη περιοχή του όρους Λύγκος και της Β. Πίνδου. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή 46. ΠΕΡΙΒΟΛΙ- ΑΥΓΟ Αφετηρία: Περιβόλι. Τέρμα: κορυφή Αυγό. Μήκος διαδρομής: 8 χλμ. Διάρκεια διαδρομής: 4 ώρες. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.300μ.-2.157μ. Τύπος διαδρομής: δασική οδός, μονοπάτι. Ειδική σήμανση: Ε6 (κατά το πρώτο ήμισυ). Σήμανση: καλή στο πρώτο ήμισυ και ανύπαρκτη στο υπόλοιπο. Βαθμός δυσκολίας: μέτριος. Πρόσθετες δυσκολίες-κίνδυνοι: κίνδυνος κεραυνών στην κορυφή όταν έχει συννεφιά. Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: από το Μάιο έως τον Οκτώβριο. Πόσιμο νερό: συναντάται σπάνια. Βλάστηση: μαύρη πεύκη, οξιές, ρόμπολα. Πανίδα: αρκούδα, ζαρκάδι, χρυσαετός. Ενδιαφέροντα σημεία: η κορυφή Αυγό, η θέα προς τη χαράδρα του Αρκουδορέματος και την ευρύτερη περιοχή του όρους Λύγκος και της Β. Πίνδου. Χάρτης Διαδρομών Επιστροφή στην αρχή

Νομός: Ν. Ιωαννίνων

Περιοχή: http://www.epirussa.gr/pemileas/DIADROMES.htm

Καταχωρητής: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΑΛΤΕΖΟΣ

Φωτογραφίες:

Σχόλια:

Στα μονοπάτια της Ελλάδας που Αγαπάμε

Oι δικές σας προτάσεις

ΟΣΚΟΒΡΥΣΗ  ΜΕΣΟΡΟΠΗΣΜουντακι Βερμίουαγ.γεωργιος

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο με όλες τις προτάσεις που αναρτήθηκαν στο site σε μορφή pdf (μέγεθος αρχείου 32 MB)