Τα Μονοπάτια της Ελλάδας

Η πρότασή σας:

ΠΑΛΑΙΟΒΡΑΧΑ ΓΟΥΛΙΝΑΣ

Περιγραφή:

Το Μονοπάτι "ΠΑΛΑΙΟΒΡΑΧΑ - ΓΟΥΛΙΝΑΣ " (Αγία Παρασκευή - Μύλος Μπαρτσώκα - Κοίτη Τσιρλιά - Άγιος Νικόλαος)

Η παρουσίαση του Μονοπατιού Παλαιοβράχας - Γουλινά έγινε σε συνεργασία του Συλλόγου Απανταχού Παλαιοβραχινών και του κ. Στουρνάρα σε μια προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού πλούτου της Παλαιοβράχας. Α΄ Tο χωριό ΠΑΛΑΙΟΒΡΑΧΑ Η Παλαιοβράχα βρίσκεται στη δυτική Φθιώτιδα και είναι Δ.Δ. του Δήμου Σπερχειάδας.

Για να πάμε στη Παλαιοβράχα θα πρέπει να ανηφορίσουμε το δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου, περνώντας τη Μακρακώμη στα 4χλμ. περίπου υπάρχει πινακίδα προς Παλαιοβράχα αριστερά.

Κοιτάζοντας προς την κατεύθυνση της πινακίδας και ψηλά θα παρατηρήσουμε τον καταπράσινο ορεινό όγκο του "Γουλινά" (υψόμετρο 1.459m) ο οποίος οροθετείται από την Οίτη στα ανατολικά και την οροσειρά των Βαρδουσίων νότια και βορειοδυτικά από την οροσειρά της Γραμμένης Οξιάς και βόρεια μπροστά του να ξεδιπλώνεται η κοιλάδα του Σπερχειού.

Χαρακτηριστικό του Γουλινά είναι το ηφαίστειο το οποίο εξερράγη πριν από 1.000 χρόνια περίπου, διακρίνεται ο κρατήρας στη κορυφή του, με τη λάβα που ξεχείλισε και έχει πλημμυρίσει την κοιλάδα του Σπερχειού.

Το ηφαιστειογενές αυτό τοπίο είναι καταπράσινο και οι ντόπιοι το ονομάζουν "Τσιρλιά".

Δίπλα από τον Τσιρλιά και βόρεια σε απόσταση 2χλμ. από τη διασταύρωση υπάρχει το όμορφο χωριό Παλαιοβράχα, βυθισμένο μέσα στο πράσινο, με πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και ανάμεσά τους ξεπροβάλει το καμπαναριό της παλιάς εκκλησίας της Παναγίας (Κοίμησης της Θεοτόκου).

Γύρω από την όμορφη πλατεία με τα πλατάνια, όπου υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία και ωραία ταβερνάκια.
 
Η Παλαιοβράχα είναι γνωστή από τα παλαιά χρόνια για τα αμπέλια της και το ωραίο κρασί και τσίπουρο που έβγαζε, το οποίο ήταν το καλύτερο της περιοχής και το πιο φημισμένο.

Επίσης είναι γνωστή για τις ιαματικές πηγές της που βρίσκονται στη θέση "Αμπλα" δίπλα στο Σπερχειό ποταμό.

Σήμερα έχουν εκσυγχρονιστεί, έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν υπαίθριες πισίνες με αποδυτήρια και μπαρ.

Οι ντόπιοι και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής απολαμβάνουν τα ιαματικά τους λουτρά σ΄ ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον.

Σε παρακείμενο χώρο όπου κυριαρχούν οι επιβλητικές φιγούρες από παμπάλαια πλατάνια υπάρχει παραδοσιακή ταβέρνα.

Στην ακμή της η Παλαιοβράχα είχε 1.800 κατοίκους περίπου, υπήρχε έντονη κοινωνική ζωή, είχε Τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο (150 μαθητές) και ιατρείο.

Υπήρξε αφετηρία του ξεκινήματος της Εθνικής Αντίστασης. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο το μεταναστευτικό κύμα και η αστυφιλία δεν άφησε ανεπηρέαστη την Παλαιοβράχα.

Οι λιγοστοί κάτοικοι παρέμειναν στο χωριό “να φυλάσσουν Θερμοπύλες” και αυτοί ηλικιωμένοι με τα περισσότερα σπίτια κλειστά. Σήμερα οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει, έχουν ανακαινίσει τα παλιά τους σπίτια και μαζί μ΄ αυτούς αρκετοί φίλοι από την Αθήνα λάτρεις της Φύσης .
 
Το καλοκαίρι σφύζει από ζωή και η πλατεία του χωριού κατακλύζεται από ανθρώπους.

Έντονη είναι η παρουσία των μικρών παιδιών με τα ξεφωνητά τους και των νέων ανθρώπων με τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν.

Στην Παλαιοβράχα δραστηριοποιούνται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Παλιοβραχινών και ο Σύλλογος Νέων Παλαιοβράχας ο Γουλινάς, σκοπός των οποίων είναι το αντάμωμα και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Παλαιοβραχινών και των φίλων του χωριού καθώς και η διατήρηση των εθίμων, των παραδόσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κύριος όμως στόχος και σκοπός όλων των κατοίκων είναι η διατήρηση, η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής Γουλινά – Παλαιοβράχας και η ανάδειξη της οικολογικής σημασίας αυτού. Β΄ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ "ΓΟΥΛΙΝΑ" Η περιβαλλοντική και οικολογική σημασία του Γουλινά είναι τεράστια διότι :
α) Ο Γουλινάς είναι πλούσιος σε χλωρίδα και πανίδα.
β) Γειτνιάζει άμεσα, συνδέει και αποτελεί συνέχεια των δύο οικολογικών περιοχών διεθνούς σημασίας: Την προστατευμένη περιοχή της κοιλάδας του Σπερχειού που είναι ενταγμένη στο δίκτυο “NATURA 2000” και τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης.
γ) Στον δασικό πυρήνα του Γουλινά με αφετηρία την Παλαιοβράχα ξεκινούν διάφορα μονοπάτια οικολογικού ενδιαφέροντος με σημαντικότερο τη διαδρομή: «Αγια Παρασκευή - Μύλος Μπαρτσώκα –Άγιος Νικόλαος», η οποία είναι μέσα σε περιοχή που απαγορεύεται το κυνήγι και συνδέει τις δυο παραπάνω προστατευμένες περιοχές. Γ΄ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ "ΠΑΛΑΙΒΡΑΧΑ - ΓΟΥΛΙΝΑ" (Αγία Παρασκευή - Μύλος Μπαρτσώκα - Κοίτη Τσιρλιά - Άγιος Νικόλαος)

Η αφετηρία του μονοπατιού είναι το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής σε απόσταση 150m. (υψόμετρο 420m.) από την Πλατεία της Παλαιοβράχας.

Η διαδρομή του μονοπατιού χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα, ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας, το περιβαλλοντικό και οικολογικό ενδιαφέρον. 1ο Τμήμα: Αγ. Παρασκευή - Παράκαμψη Δασικού Δρόμου

Βαθμός Δυσκολίας: 1 - Απόσταση: 1.800m. - Υψόμετρο: 420m.

Ξεκινάμε από την Αγ. Παρασκευή και κατευθυνόμαστε ανατολικά ακολουθώντας τον Δασικό Δρόμο προς Προφήτη Ηλία, αφήνοντας πίσω μας τα τελευταία σπίτια της Παλαιοβράχας με τις αυλές τους και τα οπορωφόρα δένδρα τους (συκιές, ροδιές, κερασιές, καρυδιές κ.λ.π.).

Στα 200 μέτρα περνάμε το Μέγα Ρέμα με πυκνή βλάστηση, τα πανύψηλα πλατάνια και το νερό του που τρέχει καθΆ όλη την διάρκεια του έτους συντηρώντας το οικοσύστημα πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα.

ΣΆ αυτό το σημείου τα βράδια της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού τα αηδόνια δίνουν συναυλία με το κελάηδισμά τους. Συνεχίζοντας την διαδρομή στο δασικό δρόμο ανάμεσα στη πυκνή βλάστηση από δρυς, βρισκόμαστε σΆ ένα σημείο όπου η θέα είναι καταπληκτική.

Βλέπουμε το Βελούχι, την Οροσειρά του Τυμφρηστού, της Ότρυς, πολλά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας (Αγ. Γεώργιος, Βίτωλη, Μακρακώμη, Καστρί κ.λ.π.) και την Παλαιοβράχα βυθισμένα μέσα στο πράσινο και μπροστά μας να απλώνεται η Κοιλάδα του Σπερχειού.

2ο Τμήμα: Παράκαμψη Δασικού Δρόμου - Μύλος Μπαρτσώκα Βαθμός Δυσκολίας: 2 - Απόσταση: 800m. - Υψόμετρο: 480m.

Αφήνουμε τον Δασικό Δρόμο και μπαίνουμε αριστερά στο δάσος ακολουθώντας το μονοπάτι για τον Μύλο Μπαρτσώκα με νοτιοανατολική κατεύθυνση.

Το μονοπάτι σ' αυτό το σημείο είναι αρκετά στενό και μονό ο ένας πίσω από τον άλλο μπορεί να περπατάει.

Η βλάστηση είναι πυκνή και το μονοπάτι είναι καλυμμένο από δένδρα.

Στο ενδιάμεσο της διαδρομής στον αυχένα του λόφου φτάνουμε σΆ ένα ξέφωτο.

Από εδώ κοιτώντας νοτιοδυτικά μπορούμε να διακρίνουμε τον κρατήρα του ηφαιστείου και τη ροή της κάποτε πυρακτωμένης λάβας κάτω από τα πόδια μας, το λεγόμενο ρέμα του Τσιρλιά, που ξεχείλισε την εποχή της έκρηξης στην κοιλάδα του Σπερχειού.

Συνεχίζοντας την διαδρομή κατηφορίζουμε και φθάνουμε σε ένα πλατώ δίπλα στη κοίτη του Τσιρλιά, όπου βρίσκονται τα ερείπια του Μύλου Μπαρτσώκα κάτω από τα ψηλά πλατάνια.

Διακρίνεται ο μυλαύλακας και η θολωτή απορροή του Μύλου και μπροστά μια αλάνα που κάποτε ήταν ο κήπος του μυλώνα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των ντόπιων ήταν ο πρώτος και παλαιότερος μύλος και σταμάτησε να λειτουργεί πριν περίπου 50 χρόνια. Πρόκειται για ένα φανταστικό τοπίο απόλυτης ηρεμίας και ομορφιάς.

Όνειρο του πολιτιστικού συλλόγου είναι να γίνει αναπαλαίωση του κτηρίου και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου ως τόπου αναψυχής που να συνδέει την ιστορία με την ομορφιά της φύσης.

3ο Τμήμα: Διάσχιση της Κοίτης του Τσιρλιά Βαθμός Δυσκολίας: 3 - Απόσταση: 1.200m. - Υψόμετρο: 580m.

Η Κοίτη του Τσιρλιά έχει δημιουργήσει ένα οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Είναι καλυμμένη με υδροφόρα φυτά και όποτε χάνεται το νερό που κυλά ανάμεσα τους εμφανίζονται τα ηφαιστειογενή πετρώματα.

Τα πετρώματα αυτά είναι κράματα διαφόρων ορυκτών με μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον.

Στην πορεία παρατηρούμε ίχνη διαφόρων άγριων ζώων (αγριογούρουνα, αλεπούδες, λαγοί κ.λ.π.) και ποικιλία πουλιών που ανάλογα με την εποχή βρίσκουν καταφύγιο εδώ όπως αγριοπερίστερα, μπεκάτσες και πέρδικες.

Καλή ιδέα θα ήταν να γυρίσουμε το βλέμμα μας και προς τον ουρανό και μάλλον θα δούμε πως δεν είμαστε μόνοι μας, κάποιο γεράκι ή αετός θα μας επιτηρεί από ψηλά, ενοχλημένο που δεν σεβόμαστε την ησυχία του.

Συνεχίζοντας στη διαδρομή μας φθάνουμε σ' ένα καταρράκτη με πόσιμο νερό όπου μπορούμε να ξεκουραστούμε και να ανεφοδιαστούμε νερό.

4ο Τμήμα: Κοίτη του Τσιρλιά - Αγ. Νικόλαος
Βαθμός Δυσκολίας: 3 
Απόσταση: 1.500m.
Υψόμετρο: 580m.

Από υψόμετρο 580 μέτρων μέσα από την κοίτη του ποταμού στρίβουμε στο μονοπάτι για Αγ. Νικόλαο με νοτιοανατολική κατεύθυνση για να περπατήσουμε το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, μήκους περίπου 1.500m., το οποίο είναι και το πιο δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς ότι σ' αυτό το 1,5χλμ θα έχουμε ανέβει από τα 580m. στα 870m. υψόμετρο.

Στην αρχή το μονοπάτι και μέχρι να απομακρυνθεί αρκετά απΆ την κοίτη του ρέματος ακολουθεί μια οφιοειδή ανηφορική διαδρομή κάτω από υπεραιωνόβια πουρνάρια και βελανιδιές που σε κουράζει και σε κάνει να ψάχνεις ευκαιρίες για ξεκούραση – τι καλύτερη δικαιολογία απΆ το σταμάτημα για λίγες φωτογραφίες στην καταπράσινη χαράδρα ή χαμηλά εκεί που καταλήγει ο Τσιρλιάς και ενώνεται με τον Σπερχειό.

Ανεβαίνοντας πιο πάνω συναντάμε περισσότερες οστριές, αραιά κάδρα και έλατα και καθώς έχουμε καλύτερη θέα όλης της χαράδρας απ' την κορυφή του Γουλινά μέχρι το Σπερχειό αξίζει να σταθούμε και να χαζέψουμε το παιχνίδι που κάνει το φως με τις μορφές, τις καμπύλες και το σχήμα των βουνών.

Σιγά σιγά τα δένδρα αραιώνουν, οι σκιώδεις περιοχές φεύγουν και περνάμε στις λάκες κάτω από τον Αγ. Νικόλαο που είναι καταπράσινες την άνοιξη μέχρι νωρίς το καλοκαίρι.

Εδώ αν έρθουμε την κατάλληλη εποχή, είναι καλό σημείο για να μαζέψουμε ρίγανη και να θαυμάσουμε τις αγριοτριανταφυλλιές που όταν είναι ανθισμένες προσφέρουν ένα πολύ όμορφο θέαμα.

Φθάσαμε στο ξωκλήσι, όπου κάτω από τα πλατάνια και τις καρυδιές μπορεί κανείς να ξεκουραστεί και να θαυμάσει την θέα.

Χαμηλά κάτω μας εκτείνεται η κοιλάδα του Σπερχειού, στα δυτικά δεσπόζει ο ορεινός όγκος του Τυμφρηστού με το Βελούχι να ξεχωρίζει και να επιβάλλεται στην κορυφή του.

Πίσω μας το πλάτωμα με τις αγριοκορομηλιές αρχίζει να ανεβαίνει απότομα και καταλήγει σε κορυφή κατάφυτη από έλατα.

Από τον Αγ. Νικόλαο περνάει αγροτικός δρόμος κατάλληλος για αυτοκίνητα 4x4 και μπορείς να κατευθυνθείς δυτικά να γυρίσεις στην Παλαιοβράχα ή να πας προς την Άνω Φτέρη ή αν πας ανατολικά να φθάσεις στην Άνω Καλλιθέα και να κατέβεις στη Σπερχειάδα.

Και οι δύο διαδρομές είναι πανέμορφες με πανοραμική θέα όλης της κοιλάδας του Σπερχειού.

Ακόμα: Για πιο προχωρημένους (Βαθμός Δυσκολίας: 3-4) από την κορυφή με τα έλατα πάνω από τον Αγ. Νικόλαο ξεκινάει μονοπάτι που σε βγάζει πιο ψηλά ανάμεσα σε αραιά κέδρα στην κορυφογραμμή του Γουλινά για να περάσεις στην συνέχεια στην αλπική ζώνη όπου δεν υπάρχει βλάστηση παρά μόνο κοφτερές πέτρας και χαλίκια.
 
Ακολουθώντας την κορυφογραμμή και έχοντας αντιμετωπίσεις την έντονη κλίση εδάφους φθάνουμε στην κορυφή του Γουλινά (υψόμετρο 1.459m.) όπου μπορείς να δεις νότια τα Βαρδούσια και ανατολικά την Εθνικό Δρυμό Οίτης.

Δύσκολο κομμάτι που διαρκεί περίπου 2 ώρες αλλά αξίζει τον κόπο γιΆ αυτούς που μπορούν και θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και να νιώσουν για λίγο ότι μπαίνουν σε άλλο κόσμο, όπου δεν κυριαρχούν ανθρώπινα μέτρα και όρια αλλά ο νόμος της φύσης.

Η παρουσίαση του Μονοπατιού Παλαιοβράχας - Γουλινά έγινε σε συνεργασία του Συλλόγου Απανταχού Παλαιοβραχινών και του κ. Στουρνάρα σε μια προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού πλούτου της Παλαιοβράχας. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ πτυχ. ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ - ΕΚΠ/ΚΟΣ (Ο κ. Στουρνάρας Βασίλειος έχει εμπειρία πάνω σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, επιμόρφωση και παρακολούθηση αρκετών σεμιναρίων - ημερίδων που αφορούν το περιβάλλον και την Περιβαλλοντική Εκπ/ση.

Ως Μηχανολόγος έχει συντάξει μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για βιομηχανικούς χώρους, έχει πραγματοποιήσει αρκετά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης με ομάδες μαθητών και διάφορες παρουσιάσεις, είναι ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ, μέλος του Ορειβατικού Ομίλου Λαμίας και Ομίλου Φίλων του Δάσους).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: Παπαγεωργίου Αλέξανδρος - Μπαλάφας Θανάσης

Νομός: Ν. Φθιώτιδας

Περιοχή: Παλαιοβράχα

Καταχωρητής: Δημήτρης Καρυστιανός

Φωτογραφίες:

Videos:

Σχόλια:

ΡΑΠΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 1/11/2008 9:55:30 μμ > Η ΠΑΛΑΙΟΒΡΑΧΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΕΥΤΙΚΑ,ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!ΤΑ ΕΧΩ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΞΕΡΩ!!!ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ.

ΑΛΚΗΣ ΣΠΑΓΚΟΥΡΟΣ & ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΠΑΓΚΟΥΡΟΣ (Μέλοι Π.Ο.Α.) 25/10/2008 7:49:47 μμ > ΟΜΟΡΦΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΣΙΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΖΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ. ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΣΕΙ.

BYΘΟΥΛΚΑΣ ΝΙΚΟΣ 19/10/2008 11:03:40 μμ > Ασχολούμαι χρόνια με την πεζοπορία και ομολογώ ότι είναι μια από τις καλύτερες διαδρομές που έχω περπατήσει.Στο τέλος του μονοπατιού λίγο νερό από την πηγή,μια ανάσα κάτω από τα πλατάνια και ένα κερί στον ¶γιο Νικόλαο.Ιεροτελεστία και μύηση....όπως στα Αρχαία Ελληνικά Μυστήρια.

ΠΑΤΑΡΓΙΑΣ ΗΛΙΑΣ 16/10/2008 8:38:43 μμ > ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ....ΠΕΡΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ&ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ...!

ΠΑΤΑΡΓΙΑΣ ΗΛΙΑΣ 16/10/2008 8:33:57 μμ > ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ....ΠΕΡΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ&ΘΑ ΜΕ ΘΥΜΗΘΕΙΤΑΙ....

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ 13/10/2008 1:17:33 μμ > Θα ήθελα και εγώ να γράψω μερικές εντυπώσεις που έχω από το συγκεκριμένο μονοπάτι (αν τις θυμάμαι βέβαια καλά) γιατί ήταν και βράδυ όταν πήγα...Εγώ λοιπόν ανέβηκα στο χωριό Παλαιοβράχα για τις διακοπές του καλοκαιριού και εκεί γνώρισα ένα παιδί, Κώστα Χαντζούλη τον λένε.Υπέροχο παιδί, πανέμορφο και πολύ φιλόξενο, μπορώ να πώ, αφού αμέσως μου πρότεινε να κάνουμε μια ανάβαση στο μονοπάτι....Βέβαια ήταν πόλύ αργά για να δώ τις ομορφιές του βουνού, σίγουρα όμως είδα τις ομορφιές της...φύσης!!!Το συστήνω ανεπιφύλακτα σαν μοναδική εμπειρία για τις κοπέλες που πάνε διακοπές στο χωριό!!!Τέλειο το μονοπάτι, τέλειο....

ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 8/10/2008 11:03:12 πμ > Το καλοκαίρι η εξορμησή μου προς το μονοπάτι με αποζημίωσε με το μεγαλείο της φύσης που αντίκρυσα. Απο τη μια υψωνώταν ο επιβλητικός Γουλινάς με τον κρατήρα στη κορυφή του και κάτω απλωνώταν η καταπράσινη κοιλάδα του Σπερχειού. Σκέφτομαι να το επισκεφτώ ξανά την άνοιξη για να απολαύσω την πανδαισία των χρωμάτων που παρουσιάζει η φύση.

Τζουγανάκη Ιωάννα 7/10/2008 10:26:17 μμ > Για όσους λατρεύουν τη φύση, είναι ένας τόπος που δεν θα πρέπει να παραλείψουν να πάνε. Ένα πανέμορφο μονοπάτι. Είναι απο τα λίγα μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφθεί κάθε εποχή του χρόνου. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για να αποδράσει κανείς απο την καθημερινότητα. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα υπεροχής.

ΔΕΚΑΒΑΛΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 7/10/2008 12:59:30 μμ > Εντυπωσιακή διαδρομή ... Ξεκίνησε η ομάδα Σαββάτο πρωϊ 4/10, ακολουθήσαμε το μονοπάτι μέχρι τη θέση ¶γιος Νικόλαος, όπου και κατασκηνώσαμε για διανυκτέρευση μέχρι την Κυριακή. Τοπίο μαγευτικό, παρέα πολύ καλή, κέφι, ιστορίες γύρω από τη φωτιά και το βράδυ ... βροχή και αέρας. Τα κατάλληλα υλικά για ένα υπέροχο Σ/Κ!!! Πολύ θα ήθελα να το επαναλάβουμε μέσα στον Μάϊο που το βουνό θα είναι στα καλύτερα του.

ΧΑΝΤΖΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ 3/10/2008 2:24:16 μμ > Η ΦΥΣΗ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΙΟ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΘΕΑ.ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΕΣ.ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΖΕΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ. ΑΞΙΖΕΙ......

ΔΑΦΝΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ 3/10/2008 11:36:15 πμ > Για όσους αγαπουν τον περιπατο, την επαφη με τη φυση το μονοπατι αυτο προσφερεται.. Ειναι μοναδικα τα συναισθηματα που δημιουργούνται.. Μπορει κανεις να θαυμασει το μαγευτικο τοπιο, να αναπολησει, να ονειρευτει, να μοιραστει τη διαδρομη με φιλους.. Διακρινεται για την απιστευτη ομορφια του την ανοιξη που ειναι ολα ανθισμενα και αποπνεουν μια αισθηση αναγεννησης.. Προκειται για ενα χαρακτηριστικο δειγμα της υπεροχης του χωριου συγκριτικα με τα αλλα της περιοχης, κατι που αποδεικνυεται απο την προτιμηση αρκετων επισκεπτων καθ ολη τη διαρκεια του χρονου.. Με το καλο να ερθετε οσοι ειστε λατρεις των φυσικων τοπιων και των εμπειριων που προσφερουν!!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ 2/10/2008 9:45:30 μμ > Ενα απο τα ωραιοτερα μονοπατια που εχω καταφερει να περπατησω και να χαρω τη μαγεια της φυσης.Οσοι αγαπουν τη φυση να επισκεφθουν αυτο το μονοπατι και δεν θα χασουν...

ΡΑΠΤΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ 2/10/2008 9:01:07 μμ > Το μονοπατι ειναι ιδανικο για οσους αγαπουν τη φυση,το οξυγονο,ηχοι απο πουλια,ρυακια,το θροϊσμα των φυλλων.Ειναι μια πραγματικη μαγεια οποια εποχη και αν το δισχησεις.....

ΤΣΙΛΙΜΑΓΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΑ 1/10/2008 10:14:19 μμ > Μια από τις πιο όμορφες επιλογές για να αποδράσει κανείς από την καθημερινοτητά του.Πανέμορφη περιοχή κάθε εποχή του χρόνου,αν και θεωρώ ότι το μωσαϊκό των γήινων χρωμάτων που κυριαρχούν το Φθινόπωρο είναι συγκλονιστικό.Δείτε το και θα με δικαιώσετε....

ΚΑΨΗ ΒΙΒΗ 30/9/2008 3:02:20 μμ > Το μονοπάτι είναι πανέμορφο.Είναι από τα μέρη που αξίζει να επισκεφθεί ο καθένας, διότι πρόκειται για θαύμα της φύσης.Η διαδρομή είναι τέλεια,η εικόνα του τοπίου μοναδική και η εμπειρία του επισκέπτη ανεπαναλειπτη.

ΚΑΨΗ ΒΙΒΗ 30/9/2008 3:02:17 μμ > Το μονοπάτι είναι πανέμορφο.Είναι από τα μέρη που αξίζει να επισκεφθεί ο καθένας, διότι πρόκειται για θαύμα της φύσης.Η διαδρομή είναι τέλεια,η εικόνα του τοπίου μοναδική και η εμπειρία του επισκέπτη ανεπαναλειπτη.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ 30/9/2008 2:51:27 μμ > ΦΟΒΕΡΟ, ΦΟΒΕΡΟ, ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ. ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΕΙ, ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΕΥΣΙΜΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Η ΠΑΛΑΙΟΒΡΑΧΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 29/9/2008 9:04:42 μμ > ΠΑΛΑΙΟΒΡΑΧΑ....ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΑ..ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΘΥΜΗΘΩ?ΤΗΝ ΑΣΥΓΚΡΙΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ?ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΡΟΜΑΚΙΑ?ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΟΠΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ...ΟΠΟΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΗΡΕΜΩ ΧΑΛΑΡΩΝΩ...ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΛΙΓΟΣ ΚΟΣΜΟΣ...ΔΥΣΤΥΧΩΣ....ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΧΑΡΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΕΚΤΙΜΗΤΩΝ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΥ.....Α ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΕΜΑΙ..ΕΕΕ...ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ...ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.....ΕΝΑΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΑ....ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!!!

ΚΑΡΑΒΑΤΕΛΗ ΑΝΝΑ 29/9/2008 8:51:53 μμ > ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ....ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.. ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΒΡΑΧΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ.. ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΗΤΑΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΠΕΡΠΑΤΗΣΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΝΑ ΘΑΥΜΑΣΩ ΤΗΝ ΤΟΣΗ ΟΜΟΡΦΙΑ.. ΗΤΑΝ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΑ.. ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ..

ΤΣΙΑΜΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 29/9/2008 12:09:13 μμ > Ως πρόεδρος του Δ.Δ Διαμερίσματος ΠΑΛΑΙΟΒΡΑΨΧΑΣ συγχαίρω όλους όσους πήραν αυτή την προτωβουλά για να προβληθεί το μονοπάρτι ΠΑΛΑΙΟΒΡΑΧΑ - ΓΟΥΛΙΝΑΣ , μια διαδρομή με ιδαίτερη και σπάνια φυσική ομορφιά της περιοχής του χωριού μας.

ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 29/9/2008 11:57:04 πμ > Ως πρώην Πρόεδρος ΠΑΛΑΙΟΒΡΑΧΑΣ καταθέτω την προσωπική μου άποψη: Ο Μύλος Μπαρσώκα άρχισε να λειτουργεί περίπου το 1800. Από τα παιδικά μου χρόνια και καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής μου πηγαίναμε ν΄αλέσουμε και απολαμβάναμε την ωραία διαδρομή. Θυμάμαι σαν σήμερα (τώρα) τις συζητήσεις και τις ιστορίες των ανθρώπων που καθώταν κάτω από τα πανύψηλα σκιερά πλατάνια περιμένωντας ν΄αλεσουν το σιτάρι τους. Τις συζητήσεις τους συνόδευαν, ο θόρυβος του νερού, του μύλου και το κελάηδεμα των πουλιών, ήταν μιά πραγματική πανδαισία. Για να φτάσουμε στον ¶γιο Νικόλαο περνούσαμε μέσα από πυκνή βλάστηση, από την Τσιακαλόβρυση και φθάναμε στην Τσιακαλόλακα. Η εκκλησία χτίστηκε το 1932 αφιερωμένη στον Αγιο Νικόλαο, γιορτάζουμε την μνήμη του στις 20 ΜΑΪΟΥ κάθε χρόνο, για να προστατεύει τις σοδιές μας από τις χαλαζοπτώσεις. Η προσέλευση των συγχωριανών μου αλλά και των κατοίκων των διπλανών χωριών ήταν μαζική, η παράδοση συνεχίζεται μέχρι και των ημερών μας. Συγχαρητήρια πολλά σε όσους εργάστηκαν για την προβολή αυτής της καταπληκτικής φυσικής ομορφιάς της περιοχής μας.

ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 28/9/2008 4:20:10 μμ > ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΦΤΩΧΑ.ΚΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΘΑ ΤΑ ΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ,ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΜΕΙΝΕΙ ΑΦΩΝΟΙ...ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ,ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΦΥΣΗ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΓΛΥΚΑ,ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΘΩΟΤΗΤΑ...ΦΥΣΙΚΟ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ,ΚΑΣΤΡΟ,ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ,ΜΕΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΕΚΕΙ,ΦΟΡΕΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ,ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΙΔΕΩΝ-ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ,ΑΦΟΥ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΧΕΤΙΚΩΣ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΕΡΓΟ-ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΩΡΑΙΩΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΦΘΙΑΣ...ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ, Η ΠΑΛΑΙΟΒΡΑΧΑ.ΜΑΓΙΚΟ ΚΡΑΣΙ,ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΦΥΛΙ,ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ,ΑΓΝΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΤΟΠΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ,ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ ΕΥΔΙΑΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΦΥΣΗ...ΑΥΤΗ Η ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΓΥΡΝΑΕΙ ΠΑΝΤΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΤΑΝ ΤΗ ΖΗΣΕΙΣ.ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 5-10 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΩΝ...ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΑΠΛΩΣ ΕΛΑΤΕ...ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ,ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΚΛΥΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΣΑΣ...

ΠΕΛΕΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 28/9/2008 4:05:35 μμ > ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΜΠΕΚΙΡΑΚΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝ 28/9/2008 4:00:08 μμ > ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΡΟΧΟ! ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ,ΟΛΗ Η ΠΕΡΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΕΥΤΙΚΗ.ΠΗΓΑ ΜΟΛΙΣ ΠΕΡΣΥ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ ΝΑ ΞΑΝΑ ΠΑΩ

ΡΑΠΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 26/9/2008 11:15:48 πμ > Ένα από τα καλύτερα μονοπάτια της Ελλάδας. Ο επισκέπτης θα εκπλαγεί από την φυσική ομορφιά. Ο φυσιολάτρης θα γνωρίσει ένα μονοπάτι που ξεφεύγει από τα τυποποιημένα και πολυσυζητημένα που προτείνουν τα ταξιδιωτικά γραφεία. Όσο για το χωριό τα συμπεράσματα δικά σας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ 25/9/2008 11:41:07 πμ > Το χωρίο μας βρίσκεται μόλις 250 χλμ. από την Αθήνα και επειδή η ανάγκη για να ξεφύγουμε από την πρωτεύσουσα γίνεται όλο και πιο μεγάλη,στο χωριό μας θα βρείτε την γαλήνη,την ηρεμία το καλό φαγητό και ποτό.Θα χαρείτε το καταπράσινο τοπίο.Θα ήθελα με την σειρά μου να προτείνω μια μικρότερη διαδρομή που συνδέει την Παλιοβράχα με την Φτέρη μέσω της Βατόλακας.Στην συγκεκριμένη διαδρομή μπορείτε να δείτε από διαφορετικές πλευρές το χωρίο μας.Καθώς θα πλησιάζετε στην Βατόλακα θα μείνετε άφωνοι με τις πανοραμικές εικόνες που θα αντικρίσετε.Μπροστά σας απλώνεται ο καμπός του χωριού μας όπου διασχίζεται από τον ποταμό Σπερχείο.Στην δυτική πλευρά συνταντάμε το όρος Βελούχι και στα ανατολικά μόλις που διακρίνετε η αρχή της Λαμίας.Εφόσον ξεκινήσετε γαι έρθετε κον΄τα μας μπορείται να διανυκτερέσευτε στην Σπερχειάδα ή στην Μακρακώμη.Αμφότερες

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 24/9/2008 9:11:17 μμ > Είναι πολύ καλή διαδρομή θα την προτείνω σε όλους, για να ζήσουν μια παραδεισένια πεζοπορία στο τέλειο μονοπάτι.

ΡΑΠΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 24/9/2008 9:07:34 μμ > Τέλειο μονοπάτι μέσα στη φύση ,το πράσινο και γενικά όλες τις φυσικές ομορφιές θα ξετρελαθούν όλοι όσοι πάνε. Απόκτησα μια καλή εμπειρία από μια διαδρομή παραδεισένια. Και θα ήθελα στο μέλλον να την ζήσω.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ 24/9/2008 5:26:04 μμ > Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΗ!!!ΠΟΛΥ ΠΡΑΣΙΝΟ, ΟΞΥΓΟΝΟ, ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΟΙ ΗΧΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!!!!

ΠΕΤΡΟΣ ΨΑΛΤΗΣ 24/9/2008 4:21:33 μμ > Ένα τοπίο-μονοπάτι που θα λατρέψει ο κάθε φυσιολάτρης. Αξίζει να κάνετε ένα περίπατο σε αυτό όσοι δεν το έχετε κάνει ακόμα.

AΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 23/9/2008 7:23:52 μμ > ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΩΡΑΙΟ, ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΕΙ ΑΚΟΜΑ!! Η ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ!!

ΙΩΑΝΝΑ ΣΚΙΤΖΟΠΟΥΛΟΥ 22/9/2008 5:09:02 μμ > ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ

ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ 21/9/2008 5:17:10 μμ > Μια Μαγευτική διαδρομη,πανέμορφο το μονοπάτι κυριολεκτικά μέσα στη φύση και στο πράσινοκαι αξίζει να το δείτε!!!

ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 21/9/2008 5:12:35 μμ > ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΔΕΝΤΡΑ.Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΣΤΗΣ 21/9/2008 1:23:09 μμ > ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ !

Κουτσερινάκης Κυριάκος 19/9/2008 6:20:28 πμ > Πραγματικά ο παράδεισος για κάθε φυσιολάτρη και περιπατητή! Τέλειο μονοπάτι. Σίγουρα θα το επισκευθώ και την άνοιξη. Το προτείνω σε όλους.

ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ ΗΛΙΑΣ 17/9/2008 1:41:00 μμ > Η διαδρομή ήταν μια αποκάλυψη για μένα. Το καλύτερο σημείο του η εναλλαγή των εικόνων στα διάφορα σημεία του μονοπατιού. Σίγουρα υπάρχει κάποιο σημείο που θα ταιριάξει στα γούστα κάθε περιπατητή. Επειδή μάλιστα την διαδρομή την έκανα με παρέα από την περιοχή ένα άλλο θέλγητρο που θέλω να τονίσω είναι η αυθόρμητη φιλοξενία των κατοίκων.

ΣΚΟΥΤΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 16/9/2008 10:40:38 πμ > ΟΜΟΡΦΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ.ΣΤΟ ΓΟΥΛΙΝΑ ΣΑΝ ΑΝΕΒΩ ΔΙΑΒΑΙΝΩ ΜΟΝΟΠΑΤΙ.ΟΠΟΥ Τ ΑΗΔΟΝΙΑ ΚΕΛΑΙΔΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΑ Τ ΟΜΟΡΦΑΙΝΟΥΝ.ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΓΑΡΓΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΒΑΤΗΣ ΠΙΝΕΙ ΝΑ ΞΑΠΟΣΤΑΣΕΙ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΟ ΝΑ ΕΙΠΕΙ.ΘΕΕ ΜΟΥ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΟΥ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΘΑΡΡΩ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ...

ΣΤΑΝΙΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 16/9/2008 9:46:43 πμ > Υπέροχη διαδρομή.Περπατόντας ανάμεσα στα αιωνόβια έλατα,σε μία φύση που οργιάζει,στην ποικιλία των γήινων χρωμάτων,νοιώθεις να βρίσκεσε σε μία άλλη διάσταση.Αφήνεσε στην μαγεία του τοπίου και ξεχνάς την καθημερινότητα.Μία εμπειρία που πρέπει,ειδικά οι άνθρωποι της πόλης,να την ζήσουν όσο πιό πολλές φορές γίνεται

ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 15/9/2008 10:11:02 μμ > απο τα καλυτερα μονοπατια!μεσα στη φυση,το πρασσινο και γενικα ολες τις φυσικες ομορφιες.θα το λατρεψουν ολοι οι φυσιολατρες και οχι μονο!!!ειναι σιγουρο οτι ολοι θα εντυπωσιαστουν..το προτεινω χωρις δευτερη κουβεντα καθως και μια σταση στην πλατεια του χωριου με τα γραφικα καφενεια και τις καταπληκτικες ταβερνες..οποιος θελει πληροφοριες ειτε μεμονεμα ειτε μεσω καποιου συλλογου ορειβατων,προσκοπων αλλα και γενικα αλλων συλλογων μπορει να ερθει σε επαφη μα τα μελη του συλλογου ΠΑΛΑΙΒΡΑΧΑΣ :Δημήτρης Καρυστιανός:6942983864,Μπαλάφας Θανάσης:6937210435

θανος, Ταμπας. 15/9/2008 9:10:50 μμ > περπατωντας σ αυτο το μονοπατι θα εκπλαγειτε..ειναι μια μοναδικη κ φοβερη διαδρομη με πολλες φυσικες ομορφιες!!!φυσικα κ το χωριο ειναι τελειο καθως βρισκεται αναμεσα στα δεντρα,αλλα κ οι εκδηλωσεις του και οι κατοικοι του ειναι φοβερες

θανος, Ταμπας. 15/9/2008 9:03:01 μμ > περπατωντας σ αυτο το μονοπατι θα εκπλαγειτε..ειναι μια μοναδικη κ φοβερη διαδρομη με πολλες φυσικες ομορφιες!!!φυσικα κ το χωριο ειναι τελειο καθως βρισκεται αναμεσα στα δεντρα,αλλα κ οι εκδηλωσεις του και οι κατοικοι του ειναι φοβερες

vanilia 15/9/2008 7:22:36 μμ > ti oraio monopati re gamoto...foveri diadromi k foveri thea....oi fotografies pou vgalame einai mia k mia..opoios den exei paei aplos xanei... :)

Πλατανιάς Γιώργος 15/9/2008 2:34:14 μμ > ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΕΚΠΗΚΤΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ,ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΗ ΘΕΑ!!!!!ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΘΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ,ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΖΕΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ,ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΣΤΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΤΑΒΕΡΝΑΚΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡΟΧΟΥ ΑΥΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ!!!!!!!!!!!!!!

Γ. Παπαδόπουλος 15/9/2008 2:04:31 μμ > Πράγματι εξαιρετικο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΑΥΓΗΣ 15/9/2008 12:06:20 πμ > ΕΝΑ ΘΕΣΠΕΣΙΟΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ!!!ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ!!!

Διονύσης Λιγνός 14/9/2008 9:56:33 πμ > Καταπληκτική περιοχή, με όμορφα χωρία και ζεστούς ανθρώπους.

GEORGOPOULOS-THEOOROS 14/9/2008 1:09:31 πμ > Η Παλαιοβραχα και η ευρυτερη περιοχη του Σπερχιου ποταμου σου ηρεμει την ψυχη καθως βλεπεις ολο αυτο το μεγαλειο μπροστα σου να ειναι απαλαγμενο απο τον χρονο και το κοινοτυπο αλλων περιοχων.Οι ανθρωποι της περιοχης αποτελουνται απο το καλυτερο κραμα φιλοξενειας και γαληνης,κοινο χαρακτηριστικο ολης της Ανατολικης Ρουμελης.

ΕΛΠΙΔΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΥ 13/9/2008 4:28:00 μμ > μοναδικό μονοπάτι...αξέχαστη εμπειρία!δίπλα στη φύση κ μέσα στη γραφικότητα!μία απίστευτη θετική αύρα συνδιασμένη με τη ζεστή φιλοξενία κερδίζει όποιον έρχεται για 1η φορά....αξίζει να βρεθείτε όλοι εκεί!

anastasiou xristina 13/9/2008 4:23:30 μμ > i pio omorfi perioxi p exo dei.. to monopati mesa sti fisi , ta petrina spitia giro i ekpliktiki plateia tis paleovraxas. sistino se olous na pane

ΚΟΚΚΟΡΗ ΑΝΤΩΝΙΑ 11/9/2008 11:25:20 πμ > ΘΕΣΠΕΣΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΗ....ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΜΕΣΩ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΟΣΟ ΕΜΕΙΣ......

ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ 10/9/2008 3:51:48 μμ > ΜΙΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΙΩΝΟΒΙΑ ΕΛΑΤΑ,ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΑΝΤΗ Η ΘΕΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΑΝΤΙΚΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ.ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΧΩΜΑ(ΚΑΤΑΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ 1000 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ) ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΡΑ ΤΟΥ ΑΝΕΝΕΡΓΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΠΙΑ,ΓΑΛΗΝΕΥΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.ΤΟ ΕΥΦΟΡΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΚΛΕΚΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΑΜΠΕΛΙΑ.ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ..........

ΡΑΠΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ 10/9/2008 11:26:55 πμ > Μια Μαγευτικη διαδρομη που η φυση μιλησε με το Θεο και αυτος εκανε το θαυμα του!!! Το εχω περπατησει ολες τις εποχες του χρονου.Χειμωνα με τα χιονια,Ανοιξη μεσα στην οργιωδη βλαστηση,Καλοκαιρι με τα κελαϊδισματα των αηδονιων,Φθινοπωρο με τα φοβερα χρωματα των καφεκιτρινων φυλλων του δασους. ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ!!!!

Βασίλης Θραψίμης 9/9/2008 11:55:23 πμ > Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιήγηση, στα μαγματογενή εδάφη με την έντονη βλάστηση, στην πλαγιά με τα ζωηρά χρώματα και το φυσικό κάλος της πάντα όμορφης Οίτης των τεσσάρων εποχών. Επιβράβευση..(όποιος καταφέρει!): Η επίσκεψη στο σημαντικό γεωλογικό μνημείο, του κρατήρα του ηφαιστείου. Ενδιαφέρων κύκλος επιστροφής: Ο πανοραμικός οικισμός ¶νω Φτέρη, ενώ 1.5χλμ βόρ-ανατ, στη θέση Ελληνικά, σώζεται τμήμα του τείχους της Αρχαίας πόλης των Αινιάνων: <Σπερχειαί>200π.Χ, μητρόπολη του σημερινού ομώνυμου δήμου. Από κει βορειοανατολικά 800μ ο προφήτης Ηλίας και η επιστροφή στον όμορφο οικισμό της Παλαιοβράχας στους πρόποδες της Οίτης, με τη συνήθη γραφική χωροθέτηση(πλατεία-εκκλησία-μαγαζιά) και ένα συνεκτικό πυρήνα περ.200μ γύρω, με ωραία παραδοσιακά πέτρινα σπίτια!

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΙΠΙΝΗΣ 8-9-08 8/9/2008 10:02:55 πμ > ΙΣΩΣ ΝΑ ’ΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΕΙ.Η ΦΥΣΗ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ Σ¶ΥΤΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ!!!ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ.....Υ.Γ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ...ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 8/9/2008 9:55:18 πμ > ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ!!! ΣΑΣ ΤΟ ΣΥΝΙΣΤΩ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΧΤΑ ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΝΑ ΕΙΧΑ ΚΙ ΕΔΩ ΝΑ ΠΙΝΑΜΕ!!!

Παπακωνσταντινου Γιωργος 8/9/2008 9:39:26 πμ > Πανέμορφο το μονοπάτι κυριολεκτικά μέσα στη φύση

ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΚΡΙΤΩΝΑΣ 8/9/2008 9:09:43 πμ > Το τέλειο μονοπάτι. Πανεμορφη φύση και εκπληκτικά χωριά. Στην επιστροφή, κρασι, τσίπουρο και κοκορετσι περιμένουν στην πλατεια της Παλαιοβραχας. Μοναδική εμπειρία.

ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ 5/9/2008 2:22:47 μμ > To μονοπάτι είναι μαγευτικό! Η ευρύτερη περιοχή είναι εντυπωσιακά όμορφη! Το κρασί ΘΕΪΚΟ! Η Παλαιοβράχα είναι πραγματικά εκπληκτική!!!!! Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και τη «γειτονική» Φτέρη ένα επίσης πανέμορφο και γραφικό χωριό της περιοχής. Συστήνω τη διαδρομή ανεπιφύλακτα!!!

ΧΕΛΙΩΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 5/9/2008 1:13:36 μμ > ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ , ΤΟ ΕΧΩ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΑΠΟΥΛΗ.

Στα μονοπάτια της Ελλάδας που Αγαπάμε

Oι δικές σας προτάσεις

ΟΣΚΟΒΡΥΣΗ  ΜΕΣΟΡΟΠΗΣΜουντακι Βερμίουαγ.γεωργιος

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο με όλες τις προτάσεις που αναρτήθηκαν στο site σε μορφή pdf (μέγεθος αρχείου 32 MB)