Τα Μονοπάτια της Ελλάδας

Η πρότασή σας:

ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

Περιγραφή:

ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

Η εξερεύνηση του νησιού μας, της Λέσβου, επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για τους επισκέπτες του.

Πέρα από την κλασσική ομορφιά που προσφέρει σε όσους επιδιώκουν τις διακοπές στις παράκτιες περιοχές του και την έντονη καλοκαιρινή ζωή η Λέσβος έχει ένα κρυμμένο θησαυρό που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια να τον ανακαλύψει κανείς.

Το θαυμάσιο περιβάλλον της ενδοχώρας, τις ορεινές, ημιορεινές και αγροτικές διαδρομές της, τα πλούσια δάση της, τους υδροβιότους, τα παραδοσιακά της χωριά που συντηρούν ακόμη ένα τρόπο ζωής που έχει πλέον ξεχαστεί στα αστικά κέντρα.

Το τοπικό πρόγραμμα της κοινοτικής πρωτοβουλίας LEADER+: Λέσβος «Ο κόσμος μας σε ανάπτυξη», έχει μελετήσει και αναδείξει σε διαδρομές, σε συνεργασία με τους Δήμους του νησιού μας και ειδικούς επιστήμονες, περιβαλλοντολόγους, τοπογράφους κ.α. 18 πανέμορφα μονοπάτια στο νησί μας τα οποία μπορούν πλέον να περιηγηθούν επισκέπτες και κάτοικοι.

Φιλοδοξία του σχεδίου αποτελεί ο στόχος να αναδειχθεί το νησί μας ως προορισμός περιηγητικού-περιπατητικού τουρισμού, αναδεικνύοντας έτσι τη μοναδικότητα της φύσης ενός νησιού που συνδυάζει με αρμονία το βουνό και τη θάλασσα.

Το Σχέδιο των περιπατητικών διαδρομών σχεδιάστηκε με προσοχή και μελέτη ώστε να μην υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση που να αλλοιώνει το περιβάλλον, σχεδιάστηκε με κριτήρια που αναδεικνύουν το αγροτικό τοπίο τα χαρακτηριστικά του και την ιδιαίτερη ταυτότητα κάθε μικροπεριοχής όπως:

Οικοτουρισμός – Προστατευμένες περιοχές – Υγροβιότοποι – NATURA 2000

Περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον – Γεωλογικά φαινόμενα – (Απολιθωμένο Δάσος) 

Τοπική παράδοση και κουλτούρα – Θρησκευτικό ενδιαφέρον – Τέχνη – Πολιτισμός 

Αγροτική παράδοση – η καλλιέργεια και παράδοση της «ΕΛΙΑΣ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ»

Ορεινές περιοχές – Μεσογειακό τοπίο – Δάση – Ελαιώνες – Πευκοδάση – Καστανιώνες

Σήμερα στη Λέσβο ξεδιπλώνεται το Δίκτυο Περιπατητικών Διαδρομών από της Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου – ΕΤΑΛ Α.Ε., μέσω της Κ.Π. LEADER, σε συνεργασία με τους Δήμους του νησιού.

Ένα σχέδιο ανάπτυξης 18 μονοπατιών που καλύπτουν όλο το νησί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Μετά από την αναγνώριση και την προσεκτική καταγραφή δεκάδων διαδρομών επελέγησαν αυτές, οι οποίες μπορούν να δώσουν προς τα έξω τον χαρακτήρα, την ταυτότητα του νησιού μας, μια ταυτότητα μοναδική, που τη βλέπουμε στη φύση, στους ανθρώπους στο καταλυτικό φως του Βόρειου Αιγαίου.

Πολύ σύντομα μέσα από ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα προβολής του δικτύου μέσω της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου σε συνεργασία με την ΕΤΑΛ Α.Ε. εκδίδονται οι σχετικοί χάρτες, ενημερωτικά φυλλάδια και ένας οδηγός που θα διατίθενται από τους Δήμους, και από τα Κεντρικά σημεία εισόδου του Νησιού μας με σκοπό να διευκολύνουν την προσβασιμότητα και αναγνωσιμότητα των μονοπατιών χρησιμοποιώντας και νέες τεχνολογίες π.χ. πλήρη καταγραφή με συστήματα GPS και GIS.

Το σύνολο των πληροφοριών αυτών θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα της ΕΤΑΛ Α.Ε. (www.etal-sa.gr)

Επισκεφθείτε λοιπόν τα πανέμορφα δάση μας, τους καστανιώνες, τα μονοπάτια της ελιάς, της παραδοσιακής κτηνοτροφίας, περπατήστε και εσείς στο πλακόστρωτο της «πατουμένης», στα βήματα της χάρης της Παναγίας της Αγιάσου τον Δεκαπενταύγουστο, μαζί με τους χιλιάδες άλλους προσκυνητές, χαρείτε τα δροσερά νερά των κόλπων της Γέρας και της Καλλονής κάτω από την σκιά των ατελείωτων ελαιώνων, γνωρίστε την μοναδικότητα της φύσης του απολιθωμένου δάσους, το αγέρωχο κάστρο του Μολύβου, παρατηρήστε τα σπάνια πουλιά στους υγροβιότοπους, περιδιαβείτε τα παραδοσιακά χωρία, ξαποστάστε στα παραδοσιακά καφενεία, αναζωογονηθείτε στις ιαματικές πηγές, και μαζί σας, πάρτε την ανάμνηση και την ικανοποίηση των γεύσεων και των αισθήσεων που τόσο απλόχερα το νησί χαρίζει στους επισκέπτες του.

Φθινόπωρο λοιπόν στη Λέσβο αλλά και άνοιξη, και χειμώνα, και καλοκαίρι, γιατί σας αξίζει.
 
Το Τ.Π. LEADER+ Λέσβου συγχρηματοδοτείται από ιδιωτικούς, εθνικούς και κοινοτικούς πόρους (ΕΓΤΠΕ-Π), με την παρακολούθηση και διαχείριση από την ΕΤΑΛ Α.Ε. και Ε.Υ.Δ. Κ.Π. LEADER+

Νομός: Ν. Λέσβου

Περιοχή: ΛΕΣΒΟΣ

Καταχωρητής: ΕΤΑΛ Α.Ε. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Α.Ε.

Σχόλια:

Γεωργία Αποστόλου 15/9/2008 8:30:11 πμ > Πανέμορφη φύση φίπλα σε ένα ρυάκι, με υπέροχα κελαιδίσματα στον Ασώματο...

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ 5/9/2008 6:32:59 μμ > ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΟΣ, ΚΑΙ ΕΧΩ ΤΑΞΕΙΔΕΨΕΙ ΣΕ ΑΠΙΘΑΝΑ ΜΕΡΗ, ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ...ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΦΥΣΗ ΜΠΡΑΒΕ ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ.

Στα μονοπάτια της Ελλάδας που Αγαπάμε

Oι δικές σας προτάσεις

ΟΣΚΟΒΡΥΣΗ  ΜΕΣΟΡΟΠΗΣΜουντακι Βερμίουαγ.γεωργιος

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο με όλες τις προτάσεις που αναρτήθηκαν στο site σε μορφή pdf (μέγεθος αρχείου 32 MB)